2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elzárták az olajcsapot Németország, Franciaország és Ukrajna fele

2007. január 08. 14:28, utolsó frissítés: 14:28

Hétfőre leállt az orosz olajszállítás Lengyelországba és Németországba a Barátság-vezetéken, közölték a lengyel PERN vezetéküzemeltetőnél hétfő reggel.

Levelet küldtünk Fehéroroszországnak, magyarázatot kérve, de még nem tudjuk, miért szünetel a szállítás - mondta a PERN szóvivője, Tomasz Zakrzewski. Később ezt kiegészítette azzal, hogy a zavarok vasárnap estefelé jelentkeztek a vezeték adamowi csatlakozásánál a lengyel-fehérorosz határon, majd a szállítás hétfő reggelre teljesen leállt.

A német gazdasági minisztérium szóvivője hétfő délben azt mondta, hogy "tudjuk: a Barátság (Druzsba) vezeték zárva van, de még nem ismerjük az okát".

Ezenközben az orosz Transneft vezetékmonopólium azzal vádolta Fehéroroszországot, hogy már szombat illegálisan megcsapolja a Barátrság-vezetéket, írta a RIA-Novosti hírügynökség hétfő délben. Fehérorszország viszont elrendelte a szállítás leállítását Németország, Lengyelország és Ukrajna felé, írta az Interfax hétfő délben.

A Barátság-vezeték lengyel szakaszán évente 50 millió tonna olaj áramlik, ebből 22 millió tonna továbbhalad Németország felé, 17-18 millió tonnát Lengyelország használ fel, és 10 millió tonnát exportálnak a gdanski kikötőből. A vezetékrendszer déli leágazása évente körülbelül 40 millió tonnát juttat Csehországba, Szlovákiába és Magyarországra. Hétfő délelőtt a cseh ipari és kereskedelmi minisztériumban közölték, hogy az orosz olajszállítás Csehországba zavartalan.

Moszkvai elemzők már a múlt héten a Barátság vezeték "alkonyát" jósolgatták, az orosz-fehérorosz olajvámvitával kapcsolatban. Oroszország újévtől tonnánként 180 dolláros exportvámot vetett ki a Fehéroroszországba irányuló, évi húszmillió tonnányi olajszállításaira is, és válaszul Fehéroroszország tonnánként 45 dolláros tranzitdíjjal sújtotta a területén áthaladó Barátság vezetéken Európába áramló orosz olajat. Ennek mennyisége tavaly közel 90 millió tonna volt.

A tranzitdíj valamivel több mint 10 százalékkal emelné a Druzsbán át áramló olaj költségét. A Druzsba Mazirnál délre forduló ágán áramlik az olaj (Ukrajnán át) Csehországba, Szlovákiába és Magyarországra is.

A Molnál azt mondták az MTI-nek, hogy sem a szállításban, sem az ár szempontjából nem várnak problémákat.

Oroszország közvetlen indítéka az exportvám kivetésére az volt, hogy nem tudott megegyezni Fehéroroszországgal az orosz olajból ottani finomítókban készült olajtermékek nyugati eladására kivetett exportvám megosztásáról vámuniós sémájuk keretében. Oroszország korábban ez utóbbi exportvám 85 százalékára tartott igényt, míg Fehéroroszország újév hajnalán a megfelezését ajánlotta. Ha netán megosztoznának (mondjuk 70-30 arányban), akkor Oroszország eltekinthetne az olajexportvámtól, Fehéroroszország pedig a tranzitdíjtól, és a vámuniós séma fennmaradhatna.

Mindamellett moszkvai elemzők mélyebb, stratégiai rugót látnak a fehéroroszországi orosz olajexportvám kivetésében. Az orosz kormány arra igyekszik rászorítani az orosz vállalatokat, hogy ne a Druzsbán keresztül pumpálják az olajat szomszédaiknak, hanem olyan alternatív exportcsatornákon át, amelyek nem haladnak át tranzitországokon, mondta a Russian Energy Weekly szakbulletin főszerkesztője a brit BBC orosz adásának.

Így a Finn-öbölben lévő Primorszk terminálján át már évi 75 millió tonna orosz olajat exportálnak, holott öt esztendeje még semmit sem szállítottak ezen a Balti-tengeri útvonalon. Ezzel szemben a Litvánián át haladó olajtranzitot gyakorlatilag elzárták (miután a litván Mazeikiu finomítót tavaly megvette a lengyel PKN Orlen olajtársaság) azzal az ürüggyel, hogy műszaki problémák merültek fel a Druzsba 1-es ágán.

A múlt év utolsó negyedében egymillió tonnával csökkentették az olajáramlást a Druzsba Unyecsa és Mazir közötti szakaszán is, ugyancsak műszaki okokra hivatkozva - fejtegette Mihail Krutyihin, aki szerint végül el fogják zárni a Druzsbán haladó összes áramlást, és az olajat más útvonalakra terelik majd át.

Krutyihin szerint a Druzsba utolsó éveit éli. A vezeték műszakilag felettébb elhasznált, és senki sem akarja megjavítani. Az olajat, amelynek bányászata csak nagyon szerényen fog növekedni, át fogják irányítani részint a Baltikum (Primorszk) felé, részint a Fekete-tenger felé, amelyen át most évi 55 millió tonnát exportálnak, és a Boszporuszt elkerülő (Burgasz-Alexandrúpoli) vezetéken még többet exportálhatnak. A keleti irányban vezeték épül a Csendes-óceán (Japán) és Kína felé - magyarázta az orosz elemző.

A Mol, amely szinte teljes olajimportját a Druzsbán keresztül bonyolítja, évi nyolcmillió tonnát vásárol Magyarország és 5,5 milliót Szlovákia számára. A Mol 2005 elején ötéves szerződést kötött a piacvezető LUKoillal évi ötmillió tonna olaj szállítására. Ez a szerződés tehát a Mol vásárlásainak nem egészen 40 százalékát fedezi és három év múlva lejár. (MTI/Reuters/Dow Jones)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS