2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szaddám Huszeint valószínűleg titokban temetik el

2006. december 30. 18:48, utolsó frissítés: 18:48

A kivégzett Szaddám Huszeint valószínűleg titokban temetik el Irakban, miután a bagdadi kormány elutasította a volt diktátor családjának azt a kérését, hogy adják ki nekik a holttestet - közölte szombaton Núri al-Máliki miniszterelnök egyik munkatársa, Számi al-Aszkari.

A volt diktátor kivégzését több emberjogi szervezet, valamint az Európai Unió és az Európa Tanács illetékesei is elítélték. Az arabok és muzulmánok többségét világszerte felháborította Szaddám Huszein kivégzése, és még olyanok is megkérdőjelezték közülük perének igazságosságát, akik úgy vélik, hogy a volt iraki diktátor megérdemelte a halált.

Ezzel szemben az iraki Kurdisztán autónóm régiójának elnöke, Maszud Barzani elégedetten vette szombaton a megbuktatott iraki diktátor kivégzésének hírét, de fontosnak mondta, hogy a kurd népirtás miatt Szaddám ellen indított per folytatódjék.

Izrael véleménye szerint Szaddám kivégzésével "helyreállt az igazságosság rendje". Irán üdvözölte a volt iraki diktátor kivégzését, amelyet Hamid Reza Aszefi iráni külügyminiszter-helyettes "az irakiak győzelmének" minősített.

Fauzi Barhúm, a palesztin kormányt vezető Hamász radikális mozgalom szóvivője szerint Szaddám Huszein kivégzése "politikai merénylet, amely megsért minden, a hadifoglyokra vonatkozó nemzetközi jogszabályt". A szóvivő azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy "minden vörös vonalat átlépett". Igazságtalannak minősítette a pert, és elítélte azt a tényt, hogy a kivégzést az íd al-adha muzulmán ünnep kezdete előtt nem sokkal hajtották végre, amivel az amerikaiak szerinte fenyegetést intéztek minden arab felé.

A szaddámi rendszerben uralkodó, de az amerikai invázió után betiltott iraki Baasz Párt bosszúra szólította fel az irakiakat. Az országot Szaddám Huszein idején irányító szunnita elit pártja a www.albasrah.net című internetes oldalon megjelent közleményében felszólítja az irakiakat, hogy kíméletlenül torolják meg Szaddám Huszein kivégzését "a közös ellenségen", a megszálló amerikaiakon és a többségében síiták lakta Iránon.

A párt azonban arra kéri követőit, hogy ne bántsák iraki honfitársaikat, mert akkor az Egyesült Államok és Irán eléri célját, és az ellenük irányuló szent háború (dzsihád) polgárháborúvá fajul. Az üzenet hitelességét egyelőre nem lehet ellenőrizni. Szaddám kivégzése még inkább megosztja az ország kisebbségben lévő szunnita lakosságát és a most hatalmon lévő, a régi rendszerben elnyomott síitákat. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS