2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szomália: az iszlámisták visszaszorultak, de folytatni kívánják a harcot

2006. december 30. 17:34, utolsó frissítés: 17:34

Az Etiópia által támogatott szomáliai kormányerők felszámolták a velük szembenálló iszlámista milíciák többségét - mondta pénteken a szomáliai miniszterelnök.

Ali Mohamed Gedi
Mogadishuba érkezését követően tartott sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy az iszlámista lázadószervezet többé nem létezik. A győzelem pedig lehetővé teszi, hogy egész Afrikában visszaverjék a terrorizmus terjedését - tette hozzá.

Gedi közölte, hogy az etióp katonák addig maradnak Szomáliában, amíg kormányának szüksége lesz rájuk. Hangsúlyozta, hogy a szomszédos országok stabilitása érdekében szükség van a szomáliai helyzet megszilárdítására. A politikus egyúttal köszönetet mondott Etiópiának a katonai támogatásért, s úgy vélte, hogy a két ország kormánya közösen vívta ki a győzelmet.

Az elmúlt tíz napban támadásba lendült szomáliai kormányerők és etióp szövetségeseik csütörtökön ellenállás nélkül vonultak be a szomáliai fővárosba néhány órával azután, hogy az iszlámista lázadók fél év elteltével kivonultak onnan. Gedi péntek délután érkezett meg Mogadishuba, ami a kormányerők győzelmét volt hivatott jelképezni. Az iszlámisták visszaszorultak a déli országrészbe, de folytatni kívánják a harcot. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS