2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szombat hajnalban kivégezték Szaddámot

2006. december 30. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

Kivégezték Szaddám Huszein volt iraki elnököt - jelentették szombat hajnalban iraki televíziók. A hírt hivatalosan Labid Abbavi iraki külügyminiszter-helyettes is megerősítette BBC brit televíziónak.

Az Irakíja közszolgálati televízió reggel 6.00 óra (kelet-európai idő szerint 5.00 óra) óta vallásos és hazafias énekeket és Korán-idézeteket sugároz. A képernyőn futó felirat szerint "Befejeződött Szaddám Huszein kivégzése." A következő felirat azt közölte, hogy "Szaddám Huszein halálával Irak történelmének sötét korszaka zárult le". A televízió nem közölt részleteket a kivégzésről.

Az Irakíja jelentése szerint kivégezték a volt iraki elnök két vádlott-társát is: Barzan al-Tikrítit, Szaddám féltestvérét, a hírszerzés egykori főnökét, valamint Avad al-Bandart, a volt iraki Forradalmi Törvényszék főbíráját is, akiket szintén a különleges iraki törvényszéken 2005. október 19. és 2006. július 27. között lefolytatott per végeztével ítéltek halálra.

Az iraki fellebbviteli bíróság december 26-án elutasította a vádlottak fellebbezését, és közölte, hogy Szaddám és két alvezére halálos ítéletét 30 napon belül végre kell hajtani. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS