2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az iszlámista fegyveresek elmenekültek Mogadishuból, rendkívüli állapot Szomáliában

2006. december 28. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

Rendkívüli állapotot hirdetett Szomáliában az ideiglenes kormány, amelynek katonái az etióp hadsereg támogatásával csütörtökön kiszorították a fővárosból, Mogadishuból az iszlámista fegyvereseket. Abdirahman Dinari, az ideiglenes kormány szóvivője szerint a rendkívüli állapot rendelkezései értelmében a kormány szavatolja a béke helyreállítását az országban, különösen Mogadishuban, és azt, hogy mindenkit lefegyvereznek.

A szomáliai iszlámista mozgalom fegyveresei közben elhagyták Mogadishut, ezután a kormányerők oldalán álló klánok milicistái ellepték a főváros utcáit, elfoglalták a kulcsfontosságú intézményeket, az elnöki palotát és a fővárosi repülőteret. Sharif Ahmed sejk, az Iszlám Bíróságok Tanácsa szervezet vezetője megerősítette az al-Dzsazíra pánarab televíziónak telefonon nyilatkozva, hogy visszavonultak a fővárosból, de hozzátette, hogy csak taktikai megfontolásból.

Az etióp és a szomáliai kormányhadsereg egyesített erői már szerdán mintegy 30 kilométerre megközelítették a fővárost, és két fronton - északról és északkeletről - haladnak Mogadishu felé. A város északi részén nehézfegyverek lövései hallatszottak csütörtök reggel egy tudósító szerint. Szemtanúk pedig elmondták, hogy az iszlám harcosok egy része, mielőtt elhagyta a fővárost, kifosztotta az iszlám bíróságok épületét és bírósági tisztségviselők otthonát.

Alpha Oumar Konaré, az Afrikai Unió elnöke szerdán felszólította Etiópiát, hogy azonnal vonja ki erőit Szomáliából. Egyúttal sürgette a szomáliai kormányt és az ellene harcoló Iszlám Bíróságok Tanácsát, hogy vessenek véget az ellenségeskedéseknek, és újítsák fel az Arab Liga égisze alatti béketárgyalásokat, amelyek a múlt hónapban félbeszakadtak. Szomália etiópiai küldötte viszont kijelentette, hogy az etióp-szomáliai erők addig szándékoznak ostromolni a fővárost, amíg az iszlámisták le nem teszik a fegyvert.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető Iszlám Állam Irakban nevű iraki csoport csütörtökön felszólította a világ muzulmánjait, hogy pénzzel, fegyverekkel és emberekkel támogassák a szomáliai iszlámistákat, és "imádkozzanak az ellenség feletti győzelmükért".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán másodszor sem tudott megállapodásra jutni a szomáliai harcok beszüntetésére és a külföldi csapatok kivonására felszólító nyilatkozatról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS