2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A katonaság venné át a hatalmat Észak-Koreában, ha Kim Dzsong Il hirtelen meghalna

2006. december 19. 17:42, utolsó frissítés: 17:42

A fővárosban és környékén állomásozó három katonai egység venné át a hatalmat Észak-Koreában és megőrizné a vezetés diktatórikus jellegét, hogyha Kim Dzsong Il hirtelen, utód kijelölése nélkül halna meg. Ez egy dél-koreai parlamenti bizottság , kedden nyilvánosságra hozott jelentése állítja. A hírszerzéssel foglalkozó testület dokumentuma szerint puccs nem fenyegeti az észak-koreai államfőt, de kockázatot jelent az, hogy továbbra sem rendelkezik az utódlásáról.

Az elnök bizalmasai között O Kuk Rjol, az egyik katonai egység parancsnoka, Kim gyermekkori barátja rendelkezik a legnagyobb befolyással. Kim Dzsong Il 1994-ben vette át a hatalmat a 82 éves korában elhunyt apjától, Kim Il Szungtól, aki már húsz évvel halála előtt fiát jelölte ki utódjának, ezzel alapozva meg az országra vonatkozó "első kommunista dinasztia" elnevezést.

A közel 65 éves jelenlegi elnök még nem rendelkezett utódlásáról, de feltehetően három fia közül választ majd "trónörököst". A középső és a legfiatalabb fiú indul a legnagyobb eséllyel, mivel a legidősebb, Kim Dzsong Nam kegyvesztetté vált, miután 2001-ben kiutasították Japánból, ahova hamis útlevéllel próbált belépni. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS