2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Halálra ítélték Líbiában a szándékos HIV-fertőzéssel vádolt bolgár ápolónőket

2006. december 19. 17:18, utolsó frissítés: 17:18

Egyhangúan tiltakoztak a bolgár közjogi méltóságok és magas rangú politikusok a 400 líbiai gyermek HIV-vírussal való szándékos megfertőzésével vádolt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos ügyében hozott halálos ítélet ellen. Az EU igazságügyi biztosa felszólította Líbiát, változtassa meg a kivégzésről szóló keddi határozatot.

Az "abszurd" ítélet azonnali felülvizsgálatát követelte Szergej Sztanisev bolgár kormányfő és Georgi Parvanov elnök, és sürgette a nemzetközi közösséget, ítélje el a tripoli bíróság döntését, és követelje a líbiai hatóságoktól a vádlottak szabadon engedését. Az elnök kijelentette, hogy "az egész eljárás érvénytelen volt", és emlékeztetett, hogy az ápolónők ártatlanságát hangsúlyozó


nemzetközi AIDS-szakértők tanúvallomásait nem vették figyelembe.

Tripoliban az érintett családok megelégedéssel fogadták az ítéletet, és gyors végrehajtását követelték. "Allah nagy! Éljen a líbiai igazságszolgáltatás!" – mondta egyikük. "Igazságot tettek. Boldogok vagyunk. Gyorsan ki kell őket végezni!" – mondta egy másik. A bíróság bejáratánál összegyűlt tömeg is a kivégzés szót kántálta. A hat vádlott nyugodtan ült az ítélet kihirdetésekor. "Az ítéletek nem változtatnak meg semmit, ártatlanok vagyunk" – mondta Asraf al-Hadzsúdzs, a palesztin orvos.

Ivajlo Kalfin bolgár külügyminiszter "tévesnek" és "mélységesen kiábrándítónak" nevezte a bíróság döntését. A szófiai külügyminisztérium nyilatkozata szerint "az ügy nyolcéves elhúzódása elegendő érv a líbiai vezetés számára, hogy közbeavatkozzék". "Az ártatlan emberek halálra ítélése kísérlet arra, hogy elleplezzék a bengázi AIDS-fertőzések igazi okát" – mondta Georgi Pirinszki parlamenti elnök.

Evgeni Kirilov európai parlamenti bolgár megfigyelő szerint a líbiai bíróság döntése "bohózat", s azt tükrözi, hogy Líbia nem hajlandó elismerni egészségügyi rendszere hibáit. Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa közleményében hangsúlyozta, "megdöbbentette" az ítélet, és reményét fejezte ki, hogy a líbiai hatóságok felülvizsgálják a döntést". Az Európa Tanács közleményben ítélte el a bírósági döntést, és az ápolónők, illetve az orvos azonnali szabadon engedésére szólított fel.

A vádlottak ügyvédje, Georgi Gatov fellebbezést fog benyújtani a líbiai legfelsőbb bírósághoz. "Nem számítok az igazság győzelmére Líbiában. Az eljárást teljes egészében a politika határozza meg" – nyilatkozta az ügyvéd egy bolgár rádiónak. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS