2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cáfolja Szíria, hogy a szunnitákat pártolná az iraki belharcokban

2006. december 19. 17:11, utolsó frissítés: 17:11

Nem áll egyik oldalra sem Szaúd-Arábia az Irakban folyó vallási háborúskodásban – szögezte le kedden az ország külügyminisztere, amerikai sajtóértesüléseket cáfolva. "Az iraki válság kezdete óta hangoztatjuk, hogy a királyság egyenlő távolságot fog tartani az iraki csoportoktól, és nem állítja be magát egyik csoport vagy hitágazat őrzőjének szerepébe sem" – jelentette ki rijádi sajtótájékoztatóján Szaúd el-Fejszál külügyminiszter.

Nyilatkozatának előzménye, hogy a The New York Times meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre és arab diplomatákra hivatkozva azt írta, hogy Rijád "mindaddig" nem segíti a szunnita felkelőket, amíg az amerikai erők Irakban vannak.
"Mi együttműködünk mindenkivel, aki egységes, független, szuverén Irakot akar. Reméljük, hogy minden iraki állampolgár egyenlő jogokat és kötelezettségeket élvez a törvények szellemében" – mondta a külügyminiszter.

A szunniták és a síiták háborúskodása Irakban általános polgárháborúval fenyeget, és Szaúd-Arábia attól tart, hogy ez az ország határain is átcsaphat. Az olajkirályságban síita kisebbség él, a szunnita többségből sokan átmentek Irakba harcolni a bagdadi kormány és a szövetségesek ellen. (reuters/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS