2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Síita államot" pénzel és fegyverez fel Irakon belül Irán

2006. december 18. 10:09, utolsó frissítés: 10:09

Gyakorlatilag egy "síita államot" hozott létre Irán Irakon belül, és ennek fegyveres csoportjait hadfelszereléssel látja el, továbbá anyagi támogatást nyújt szociális programok megvalósításához – áll abban a biztonsági elemzésben, amelyet a szaúdi kormány rendelt.

A negyvenoldalas dokumentumból a The Washington Times hétfőn közölt részleteket. Ezek szerint az iráni hadsereg fegyvereket ad az iraki síita milíciáknak, és kiképzi ezeket az egységeket. Az újság a jelentést idézve megírta, hogy az irániak olyan területeken lépnek fel hatékonyan, amelyeken az amerikaiak kudarcot vallottak.

A dokumentumot ez év márciusában terjesztették a rijádi kormány elé, de még nem hozták nyilvánosságra. Szó esik benne a szunnita felkelésről is, amelyet iraki törzsi vezetők állítása szerint a Szaddám-rendszer egykori katonai parancsnokai és magas rangú katonatisztjei irányítanak.

A jelentés leszögezi, Szaúd-Arábiának különleges felelőssége van az iraki szunniták jólétének és biztonságának megteremtésében. Ezért a dokumentumban kezdeményezik, hogy a rijádi kormány egyrészt dolgozzon ki stratégiát a legrosszabb helyzetre, egy széles körű polgárháborúra felkészülve, másrészt ossza meg a jelentés tartalmát az Egyesült Államokkal. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS