2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egységes európai jogosítvány lesz 2013-tól

2006. december 15. 13:51, utolsó frissítés: 13:51

2013-tól egységesítik az Európai Unió országaiban kibocsátott jogosítványokat. Jelenleg több mint 110 fajta autóvezetői engedély van forgalomban, az átállásnak az egységes verzióra 2039-ig kell megtörténnie – döntötte el az Európai Parlament tegnapi, ez évben utolsó strasbourgi ülésén.

Az egységes jogosítványba mikrochipeket építenek, amelynek segítségével a fotó és a személyes adatok aktualizálhatóak és ellenőrizhetőek lesznek az Unió egész területén.

A B kategória esetében az érvényességi idő 10 év, a tagállamok pedig dönthetnek úgy, hogy ez további öt évig lehessen meghosszabbítani. A tehergépjárművek és autóbuszok vezetőinek csupán öt évig lesz érvényes az engedélyük.

A tagállamok hatáskörében marad annak eldöntése, milyen gyakran küldik majd orvosi vizsgálatra a sofőröket. De senkinek nem adhatnak új jogosítványt, ha az illetőnek bármely EU-tagállamban felfüggesztették vagy visszavonták a vezetési jogát.

A parlament arról is döntött, hogy egységesítik a közlekedési szabályzatok azon kitételét, hogy a B kategóriájú jogosítvánnyal rendelkező sofőr vontathat 750 kilogrammot nem meghaladó súlyú utánfutót, amennyiben az összsúly maximum 4250 kiló. A motorbiciklisek 18 éven felül kapnak engedélyt, és csupán kismotorra. Csupán 24 éven felüliek szerezhetnek engedélyt nagykapacitású motorok vezetésére. (gândul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS