2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

4 millió dollárért újítanák fel az ENSZ-főtitkári lakást

2006. december 13. 16:49, utolsó frissítés: 16:53

Alig ült el az “Olajat élelmiszerért” botrány, amikor 2 milliárdnyi iraki segély jutott korrupt hivatalnokok zsebébe, újabb gyanús ügyletbe keveredett az Egyesült Nemzetek Szövetsége: az ENSZ-főtitkár New Yorkban levő lakását 4,3 millió dollárért tervezik felújítani. Az elektromos rendszerre például 250 ezer dollárt, a konyhára 200 ezer dollárt fordítanának.

További 100 ezer dolár értékben telepítenének növényeket illetve szökőkutakat az épületbe – a fűtés/szellőzés/légkondicionálás több, mint 2 millió dollárt emésztene fel.

Arról nem is beszélve, hogy a tatarozás miatt az új dél-koreai főtitkár, Ban-ki Mun kilenc hónapig szállodában kényszerül lakni – ez újabb 200 ezer dollárjába kerül majd a világszervezetnek.

Építészeti szakértők nem kétlik, hogy az épület felújításra szorul, de szerintük még akkor sem kerülhet 2 millió dollárnál többe a tatarozás, ha figyelembe veszik a környékbeli borsos ingatlanárakat (az épület Manhattan egyik exkluzív negyedében áll). Az pedig, hogy a konyha 200 ezer dollárba kerül, végképp sok – állítják.

A költségek publikálása újból felerősítette az ENSZ-reformot követelő hangokat, melyek a világszervezet korrupciójáról és teljes haszontalanságáról beszélnek.

Az amerikai sajtó emlékeztetett arra, hogy Kofi Annan jövőre havi 12 ezer dolláros nyugdíjjal vonul vissza az ENSZ éléről – ha ez nem elég, a főtitkár 1996-ban már felvehetett 1 millió dollárt bónuszként.

Annan ezidáig nem volt hajlandó részletekkel szolgálni anyagi helyzetét illetően, tízéves mandátuma során szerzett jövedelméről annyit lehet tudni, hogy havi járandóságán kívül beszédeit és “más tevékenységeit” külön fizették.

Idén egyébként Annan 1,9 milliárd dollárt irányzott elő az ENSZ 38 emeletes székházának a felújítására. Donald Trump, az ismert ingatlanmágnás azonban azt állította, hogy a szimbolikus, New Yorkban található épület piaci értéke alig több, mint 700 millió dollár. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS