2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Litvinyenko-gyilkosság: tanúként hallgatták ki a gyanúsított orosz üzletembert

2006. december 11. 18:39, utolsó frissítés: 18:39

Tanúként hallgatták ki Andrej Lugovoj üzletembert egy zárt moszkvai kórházban orosz és brit nyomozók. A brit sajtó őt tartja a Litvinyenko-gyilkosság fő gyanúsítottjának. A háromórás találkozóról maga Lugovoj számolt be az orosz médiában.

A brit terrorellenes nyomozóknak csaknem egy hetet kellett várniuk arra, hogy orosz kollégáik közbejöttével kihallgathassák Lugovojt Londonba dezertált egykori kollégája, Alekszandr Litvinyenko megmérgezése ügyében.

Lugovoj és Litvinyenko az 1990-es évek második feléből ismerte egymást, amikor mindketten a politikailag befolyásos Borisz Berezovszkij nagyvállalkozó biztonsági alkalmazottjaiként dolgoztak. Kapcsolatuk Litvinyenko hat évvel ezelőtti emigrálása után megszakadt, de egy év óta


több üzletben együttműködtek.

Lugovoj és ugyancsak katonai-biztonsági múltú üzlettársa, Dmitrij Kovtun november elsején együtt teázott a Kreml-ellenessé vált Litvinyenkóval a londoni Millennium Mayfair szálloda bárjában. Médiajelentések szerint Lugovoj szobájában keverték a sugármérget, amely akkor Litvinyenko teájába került, s három hét múltán a halálát okozta.

Bár Kovtun és kisebb mértékben Lugovoj is megfertőződött polóniummal, a brit médiában gyanúsítottként kezelik őket, különösen Lugovojt, ám Kovtun, s most Lugovoj is orosz-brit kihallgatására egyaránt tanúként került sor. Az orosz főügyészség Kovtunt ugyancsak áldozatnak minősítette a Litvinyenko-gyilkosságban indított saját bűnügyi eljárása során, és ugyanezt teheti Lugovojjal is, ha polóniumos megbetegedését megerősítik az orosz orvosok.

Kovtun sugárnyomokat hagyott volt német felesége hamburgi lakásán, még mielőtt Londonba utazott. Ez a német rendőrségben olyan gyanút ébresztett, hogy tettese is lehet a Litvinyenko-gyilkosságnak, nem csak áldozata.

Az orosz ügyészek Londonban ki akarják hallgatni a 2000-ben ugyancsak emigrált, s a Kreml nemezisévé vált Berezovszkijt, valamint a szintén brit menedékjogot élvező Ahmed Zakajev csecsen szeparatista megbízottat. Berezovszkijt az orosz hatóságok csalással, Zakajevet terrorizmusban való részességgel vádolják, régóta követelve a kiadásukat.

Fordulatot hozna, ha Lugovoj, vagy Kovtun azt vallaná a brit nyomozók előtt, hogy Berezovszkij megrendelésére mérgezte meg Litvinyenkót – vélte Andrej Piontkovszkij moszkvai politológus. Egy liberális újságírónő azt latolgatta, hogy vajon mi tarthatta vissza mindeddig a Kremlt attól, hogy Berezovszkijt


terhelő vallomásra bírja Lugovojt a brit nyomozók előtt.

Julija Latinyina szerint "ez visszafordíthatatlan döntés lenne, mert megosztaná az oroszokat: azokat, akik kételkednek abban, hogy ez igaz, az állam ellenségévé tenné. Egy ilyen döntés után ugyanis az orosz hatóságoknak követelniük kell Berezovszkij bíróság elé állítását, s ha ez nem történik meg, vagy felmentik őt, akkor az annyit jelent, hogy a Nyugat nem hisz az ilyen tanúvallomásokban... Lugovojnak új trockista-buharinista kirakatpert kellene rendezni, s ezután nem lehetne többé azt feltételezni, hogy (Vlagyimir) Putyin elnök nincs képben" – fejtegette.

Lugovoj 2001-2002-ben az orosz biztonsági szolgálat börtönében ült, miután segédkezett az Aeroflot légitársaság egy szintén Berezovszkijhoz kötődő vezetőjének szökési kísérletében. Kiengedése után azonban zavartalanul folytathatta üzleti tevékenységét. Ezért egyes szakértők nem zárták ki, hogy lojális az orosz titkosszolgálathoz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS