2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Koszovó megtartásáért Oroszországban bízik a szerb elnök

2006. december 11. 17:50, utolsó frissítés: 17:50

A Koszovóról elvi álláspontot valló Oroszország nem hagyja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a világszervezet alapokmányát megsértve, lehetővé tegye egy állam, jelen esetben Szerbia szétrombolását és a nemzetközileg elismert határok átrajzolását – nyilatkozta Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök a szerb Beta hírügynökségnek.

Szerbia szempontjából Koszovó kérdése eldőlt, amikor októberben népszavazáson jóváhagyták a tartományt az ország elidegeníthetetlen részének minősítő új alkotmányt, magyarázta az elnök Ezzel a döntéssel a szerb nép azt üzente a világnak, hogy soha nem mond le Koszovóról.

A miniszterelnök a koszovói függetlenség általa biztosnak vélt orosz megvétózására utalva kijelentette: hogyha bárki megpróbálja a Biztonsági Tanácson kívül rendezni Koszovó státusát, azzal a legsúlyosabb erőszaktételt, s nyilvánvaló rablást követ el.

"Hisszük, hogy ez senkinek se jut eszébe, s a legkevésbé valamely NATO-tagországnak, azok után, hogy a szervezet – a nemzetközi jogot súlyosan megsértve - bombázta országunkat" – mondta a hét évvel ezelőtti akciósorozatra utalva Kostunica. Az albán közösségnek újból a lehető legkiterjedtebb autonómiát ígérő miniszterelnök szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az albánoknak nem lehet két államuk, vagyis nem hozhatják részre második országukat Szerbia területén. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS