2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diszkriminálják az oroszokat Észtországban

2006. december 08. 11:21, utolsó frissítés: 11:21

Észtországban minden harmadik lakos megkülönböztetés áldozata lehet - vélik az Amnesty International (AI) szakértői. Az észtországi oroszajkú lakosság száma ugyanis egyharmada a teljes lakosságnak.

Észtország nyelvi kisebbségei: a diszkriminációt meg kell szüntetni című jelentés szerint Észtország oroszajkú lakosai elsősorban a munkavállalásnál szembesülnek megkülönbözetéssel. Körükben 13 százalékos a munkanélküliség, míg a többség körében ez az arány 5 százalék.

Az állampolgársággal nem rendelkező észtországi oroszok nem kapnak munkát állami és önkormányzati intézményeknél. Rájuk nem érvényes a kisebbségek kulturális autonómiájáról szóló törvény, amelynek alanyai csupán az észt állampolgárok lehetnek.

A jelentés készítői felszólítják az észt hatóságokat, hogy tekintsék át az úgynevezett nyelvhasználati felügyelet struktúráját és módszertanát.

Az AI úgy véli, hogy a nyelvhasználati felügyelet által végrehajtott ellenőrzések még inkább elidegenítik az oroszajkú kisebbséget az észt társadalomtól. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS