2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feltételekkel megnyitnák a török a kikötőket és repülőtereket a ciprusi görögök előtt

2006. december 08. 11:15, utolsó frissítés: 11:15

Törökország hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit a Ciprusról érkező járművek előtt, de csak bizonyos, a ciprusi görögök által tett meghatározott lépésekkel egyidejűleg, kölcsönösségi alapon - közölték csütörtökön török kormányzati forrásból.

Előzőleg egy brüsszeli európai uniós forrás és a CNN Turk tévé egybehangzóan azt jelentette, hogy Ankara kész megnyitni legalább egy kikötőt egyoldalúan, feltétel nélkül, hogy így elkerülje az Európai Unióval tavaly megkezdett csatlakozási tárgyalások részleges fölfüggesztését.

Görögország már az eredeti - utóbb az említett török kormányzati forrás által módosított - hírre is keményen reagált. Az athéni külügyminisztérium szóvivője emlékeztetett arra, hogy a Törökország által tavaly júliusban aláírt vámegyezmény megköveteli Ankarától teljes területének - nem pedig csak néhány kikötőnek - a megnyitását az összes EU-tagállam előtt.

A szóvivő szerint az EU-nak "határozott üzenetet" kell küldenie Törökországnak azzal, hogy a csatlakozási tárgyalások 35 fejezete közül nem csak nyolcnak a tárgyalását függeszti föl, mint azt az Európai Bizottság javasolta, hanem további fejezetek áttekintését is szünetelteti. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS