2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Phenjan esetleg felszámolná atomfegyver-programját. Nem világos, mit kér cserébe

2006. december 06. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

Egy magas rangú észak-koreai diplomata szerint Phenjan esetleg hajlandó lenne felszámolni atomfegyverprogramját, ha az Egyesült Államok is eltávolítaná atomfegyvereit Dél-Koreából és a térség más országaiból.

Az orosz Interfax hírügynökség idézte a névtelenül nyilatkozó diplomatát, aki nem részletezte, hogy a térség mely országaira utalt. (Az Egyesült Államok Dél-Koreán kívül Japánban és a Csendes-óceán nyugati medencéjében lévő külbirtokán, Guam szigetén állomásoztat jelentős katonai erőket.)

A RIA-Novosztyi viszont egy másik észak-koreai diplomatát idéz, aki valószínűtlennek minősítette az Interfax jelentésének hitelességét. Észak-Korea hongkongi főkonzulátusának egyik munkatársa annyiban értett egyet az Interfax által közölt nyilatkozattal, hogy "a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tétele nem jelentheti csupán a Koreai Demokratikus Népköztársaság atomfegyvereinek leszerelését".

Az Interfax által idézett diplomata azt is kijelentette, hogy szó sem lehet az észak-koreai atomprogramról szóló hatoldalú tárgyalások decemberi felújításáról, ha az amerikai álláspont változatlan marad. Phenjan akkor tér vissza a tárgyalóasztalhoz, ha Washington elfogadja október 31-én megszabott feltételét. Ebben az áll, hogy az Észak-Korea ellen elrendelt amerikai gazdasági, pénzügyi szankciók feloldását is a hatoldalú tárgyalások témájává kell tenni. Október 31. előtt Phenjan még a szankciók teljes eltörlését szabta meg a hatoldalú tárgyalások felújításának előfeltételeként.

Évek óta folynak az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos hatoldalú tárgyalások, amelyeken a két Koreán kívül az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország képviselői vesznek részt. A többi öt állam arra próbálja rávenni Észak-Koreát, hogy bizonyos biztonsági garanciák és gazdasági előnyök fejében állítsa le atomprogramját.

A tárgyalássorozat a múlt év ősze óta szünetel, mert Phenjan képviselője kivonult, amikor Washington büntetőintézkedéseket rendelt el több észak-koreai állami nagyvállalat ellen, azt állítva, hogy a szankcionált vállalatok pénzmosásban vettek részt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS