2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újrázik Chávez Venezuelában – kubai mintájú állam születőben?

2006. december 04. 15:21, utolsó frissítés: 15:21

Gyakorlatilag már győztesnek tekinthető Venezuelában Hugó Chávez, tehát a vasárnapi elnökválasztás után legkevesebb további hat évig a dél-amerikai ország államfője maradhat.

A régi-új elnök a voksok 61,35 százalékát szerezte meg, míg ellenfelére, Manuel Rosalesra, a nyugati Zulia állam kormányzójára a választók 38,39 százaléka szavazott .

Elemzők szerint újabb győzelme után Chávez kiterebélyesíti "baloldali forradalmát", amely a földterületek államosítását, a külföldi olajberuházások feletti ellenőrzés további kiterjesztését jelentené.

Chávez azt tervezi, hogy egy párttá formázza a kormányát adó 24 párti tömörülést. Sokan tartanak attól, hogy a politikus egyfajta kubai mintájú államot építhet ki Dél-Amerika kőolajban leggazdagabb országában. Chávez viszont határozottan cáfolja, hogy fel akarja számolni az ellenzéki pártokat. Ugyanakkor már korábban közölte, hogy megválasztása esetén népszavazást írna ki az elnöki mandátumokra vonatkozó időkorlátok eltörlése végett.

Chávez és kormánya az olajbevételekből finanszírozott szociális, egészségügyi és oktatási programok sorának köszönheti népszerűségét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS