2019. december 14. szombatSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ópium-termelési rekord Afganisztánban. Egyre bővülnek a mákültetvények

2006. december 04. 14:14, utolsó frissítés: 14:14

Afganisztán idén minden korábbinál nagyobb mennyiségben termelt ópiumot annak ellenére, hogy az Egyesült Államok kiterjedt erőfeszítéseket tett a kábítószer visszaszorítására - közölte a The Washington Post a hét végén.

A megelőző évhez képest 26 százalékkal, 5,6 millió tonnára nőtt az Afganisztánban előállított ópium mennyisége, amely a világ herointermelésének 90 százalékához szolgál alapanyagul.

Az afgán mákültetvények nagysága átlagosan 61 százalékkal, a két vezető termelő tartományban, a délnyugati Hilmendben és a középső fekvésű Uruzgánban 132 százalékkal bővült.

A Fehér Ház az újjáéledő tálib erőket okolja a tendenciáért, és azért, hogy az országban késik a stabilizáció, akadályokba ütközik az újjáépítés.

James Jones tábornok, a NATO európai erői főparancsnoka azonban úgy nyilatkozott: az országban állomásozó NATO-erők nemcsak a tálibokkal harcolnak, a saját hadsereggel rendelkező drogkartellek is háborúban állnak az észak-atlanti szövetség csapataival. A kartellek mindent megtesznek azért, hogy a kábítószer-szállítmányok előtt nyitva maradjanak az utak Pakisztán, Irán vagy éppen Oroszország felé.

Az évente 2,6 milliárd dolláros forgalmat jelentő ópiumtermelésnek központi szerepe van az afgán gazdaságban, idén az össztermék egyharmadát tette ki. Bár a máktermelő parasztok csak csekély töredékét látják a profitnak, szinte semmi áron nem akarják feladni a termesztést, ami még így is nagyságrendekkel jövedelmezőbb minden egyéb hagyományos földművelésnél. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS