2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Jukosz-üggyel van kapcsolatban az orosz exkém londoni meggyilkolása?

2006. november 27. 14:17, utolsó frissítés: 14:17

Az orosz Jukosz olajcég államosításának és feldarabolásának ügyével hozzák összefüggésbe Alekszandr Litvinyenko néhai orosz titkosszolgálati londoni meggyilkolását a brit sajtó forrásai. Ismét ülésezett a COBRA, a brit kormány válsághelyzetekben összehívott hírszerzési és tanácsadó testülete.

A hétfői The Times értesülése szerint Litvinyenko, az orosz állambiztonság (FSZB) dezertőr egykori alezredese néhány héttel minapi halála előtt Izraelbe utazott, és ott bizonyítékokat adott át egy orosz milliárdosnak arról, hogy Putyin ügynökei miként bánnak az államfőnek a Jukoszt egykor irányító ellenségeivel.

Litvinyenko a vezető brit napilap szerint az erről szóló információt Leonyid Nyevzlinnek, a Jukosz volt második emberének adta át; Nyevzlin maga is a Jukosz állami átvétele után menekült Tel-Avivba, az "életét féltve" – írta a Times. Nyevzlin a brit lapnak csak annyit mondott: "Alekszandr" olyan dokumentumokat adott át neki és ügyvédeinek, amelyek fényt vetnek a Jukosz-ügy "legjelentősebb vonatkozásaira".

Az ügyet vizsgáló névtelen források is azt mondták a The Timesnak, hogy Litvinyenko "elképesztő" új értesüléseket tárt fel a Jukosz-ügyről és arról, hogy mi történt a vállalat kényszerfeldarabolását ellenzőkkel. A lap szerint a céghez kapcsolódó személyiségek közül többen eltűntek,


vagy rejtélyes körülmények közepette meghaltak.


A Jukosz, az egykor legnagyobb orosz olajcég ellen három éve kezdődött az állami akciósorozat, amelynek központi eleme az volt, hogy az orosz kormány 20 milliárd dolláros adóhátralékot állapított meg a cégnél. Az azóta darabjaira szedett és így értékesített vállalat egykori főrészvényesét, Mihail Hodorkovszkij – Vlagyimir Putyin politikai ellenlábasa – adócsalás címén azóta börtönbüntetését tölti Szibériában.

Eredetileg az keltette fel az orosz titkosszolgálat részességének gyanúját, hogy a hat éve Londonba menekült egykori FSZB-alezredes nyíltan hangoztatta Putyin-ellenes álláspontjának, a rendőrség azonban most már azt vizsgálja, hogy Litvinyenko nem szerzett-e magának ellenségeket számos oligarchával fenntartott kapcsolatai során – áll a The Timesban.

Az ügyet vizsgáló detektívek a Scotland Yard eddigi történetének egyik legbonyolultabb vizsgálataként jellemzik a Litvinyenko-gyilkosság felderítését, jelenleg a néhai orosz titkosszolgálati tiszt barátainak és ellenségeinek "félelmetes listáját" nézik át, amelyen szerepel a világ leggazdagabb embereinek némelyike – írta a brit lap.

Litvinyenko barátai szerint halála előtt a volt ügynök számos, a Kremlhez kötődő személyiséget nevezett meg, akikről azt mondta, hogy célkeresztjükbe vették őt – áll a cikkben. Köztük van állítólag a londoni orosz nagykövetség egyik diplomatája, aki tavalyig dolgozott Londonban, és aki ellen Litvinyenko panaszt emelt zaklatás címén, miután két héttel megmérgezése előtt londoni otthonára gyújtóbombát dobtak. A Scotland Yard eközben még mindig azt próbálja összerakni, hogy Litvinyenko mit csinált a megmérgezése előtti 72 órában, és azt is vizsgálja, hogy van-e még valahol


a polónium-210-es radioaktív izotópból,

amellyel a vizsgálatok szerint az egykori orosz titkosügynököt megölték. Az anyag maradványaira eddig a londoni Piccadilly egyik szusi-éttermében, valamint Litvinyenko észak-londoni otthonában bukkantak. Az étteremben találkozott az orosz exügynök egy olasz kapcsolatával, akitől hírek szerint Anna Politkovszkaja orosz újságírónő meggyilkolásáról vett át információkat.

Az egészségügyi hatóságok által megadott telefonszámon eddig háromszáznál többen jelentkeztek azok közül, akik megfordultak az étteremben, de egyikük szervezetében sem mutatták ki a radioaktív anyagot, amely Litvinyenkóval végzett. Hétfőn ismét összeült a COBRA, a brit kormány vészhelyzeti tanácskozó testülete, amely az ilyen jellegű megbeszélések helyszíne, a "Cabinet Office Briefing Room A" műveleti tájékoztató központ kezdőbetűiből kapta nevét.

Ebben a föld alatti bunkerben tárgyalt éppen egy éve a nemzetközi terrorizmus elleni közös fellépésről Tony Blair Putyinnal, aki az első külföldi vezetőként tekinthette meg a titkos készültségi létesítményt. Londonban hétfőn bejelentették, hogy Litvinyenko halálának hivatalos halottkémi vizsgálata csütörtökön kezdődik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS