2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghalt Londonban az orosz kém, utolsó levelét felolvassák majd

2006. november 24. 12:01, utolsó frissítés: 14:38

Néhány héttel feltételezett megmérgezése után csütörtök este meghalt Alekszandr Litvinyenko, az orosz titkosszolgálat volt ügynöke. A halálhírt a a londoni egyetemi kórház szóvivője közölte a BBC brit közszolgálati adóban.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 43 éves volt alezredesén - Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik bírálóján - három hete kezdtek mérgezés tünetei mutatkozni azután, hogy egy londoni szállodában találkozott két orosszal.

A férfi, aki 2000-ben szökött Nagy-Britanniába feleségével és fiával, a Putyin elnökkel szemben szintén kritikus, október 7-én gyilkosság áldozatául esett Anna Politkovszkaja orosz újságírónő halála ügyében kutakodott. Litvinyenko azután hagyta el Oroszországot, miután odahaza megvádolta az FSZB-t, hogy a szintén Londonba menekült Borisz Berezovszkij mágnás életére tör.

A Scotland Yard nyomozást indított, hogy tisztázza az exkém megbetegedésének körülményeit, miután az orvosok a múlt héten azt mondták, a betegséget mérgezés okozta. Egyelőre egészségi állapotának, mindenekelőtt immun- és idegrendszerének rohamos romlásának okát nem ismerik.

Alex Goldfarb, Litvinyenko szóvivője bejelentette, hogy az elhunyt közvetlenül halála előtt diktált egy nyilatkozatot, amelyet a család egyik tagja olvas fel pénteken délben a londoni egyetemi kórház előtt. Goldfarb nem árulta el, Litvinyenko megnevezi-e benne gyilkosát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS