2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Minisztériumot ostromoltak a felkelők Bagdadban

2006. november 24. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

Mintegy száz fegyveres rohanta meg csütörtökön az iraki egészségügyi minisztériumot Bagdad központjában. A hadsereg alakulatai visszaverték az ostromot és elűzték a támadókat.

Ali as-Samari, a tárca vezetője, a radikális Amerika-ellenes síita hitszónok, Muktada asz-Szadr követője számolt be erről, aki maga is az épületben tartózkodott a támadás idején.

Mint elmondta, a támadók kis teherautókon és személygépkocsikon érkeztek a minisztériumhoz, és rögtön tüzet nyitottak az épületre, amelyben mintegy kétezren tartózkodtak akkor. Öt személy megsérült az ostrom következtében. A miniszter beszámolója szerint aknavetős támadás előzte meg a mintegy száz álarcos géppisztolyos férfi által végrehajtott rohamot.

A hadsereg beavatkozása vetett véget a támadásnak, a katonák szétszórták a rohamozó osztagot. Nem ismeretes, hogy a felmentő seregnek sikerült-e elfognia valakit a támadók közül.

Hakim al-Zamili, az egészségügyi miniszter helyettese hétfőn sértetlenül megúszott Bagdadban egy merénykísérletet, két testőre azonban életét vesztette. Az azt megelőző napon ismeretlen tettesek elrabolták a miniszter egy másik helyettesét, Ammár al-Szafart, akiről azóta nem tudni hol van, életben van-e. A miniszterhelyettesek - akárcsak a miniszter - síita politikusok.

A múlt héten rendőri egyenruhát viselő fegyveresek - feltehetően síita milicisták - raboltak el több tucat alkalmazottat a szunniták által vezetett felsőoktatási minisztériumból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS