2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meggyilkolták Pierre Dzsemájel Szíria-ellenes libanoni minisztert

2006. november 21. 19:20, utolsó frissítés: 19:24

Meggyilkolták Pierre Dzsemájel libanoni ipari minisztert kedden Bejrút Szin el-Fil nevű keresztény negyedében - jelentette a libanoni közszolgálati hírügynökség és a Falangista Párt rádióadója.

Szemtanúk szerint egy gépkocsi hátulról nekihajtott a minisztert szállító autónak, amely egy konvoj tagjaként haladt át éppen a külvárosi negyeden, majd az ütközést kiváltó kocsiból kiugrott egy fegyveres és közvetlen közelről rálőtt Dzsemájelre. A 34 éves miniszter súlyosan megsebesült, majd kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

A szókimondó Szíria-ellenességéről ismert Dzsemájel maronita keresztény vallású miniszter, Amin Dzsemájel egykori államfő fia és az 1982-ben meggyilkolt Besir Dzsemájel államfő veje volt, tagja a keresztény Falangista Pártnak és a Szíria-ellenes parlamenti többségnek, amely hatalmi harcban áll a Hezbollah vezette Szíria-barát erőkkel.

A legnagyobb libanoni síita szervezet, az Irán által is támogatott Hezbollah korábban azzal fenyegetőzött, hogy tömegtüntetések szervezésével megbuktatja a kormányt, ha nem kap nagyobb szerepet a döntéshozatalban. A kormánykoalíciónak az utóbbi hetekig tagja volt a Hezbollah is, de kiléptek a kabinetből. Összesen hat Szíria-barát miniszter mondott le, ennek ellenére Fuád Szinjóra miniszterelnök kedden kijelentette, hogy a kormány legitim.

Dzsemájel meggyilkolása miatt valószínűleg ismét megnő a belpolitikai feszültség Libanonban, mint 2005 februárjában is, amikor meggyilkolták a szintén Szíria-ellenes Rafik al-Haríri volt miniszterelnököt. Az utóbbi években számos olyan személyiséget gyilkoltak meg az országban, aki sokak véleménye szerint Szíria vagy a Szíria-párti erők útjában állt. Két év alatt Dzsemájel már a harmadik a leginkább ismertek közül, tavaly decemberben gyilkolták meg Dzsebran Tueni parlamenti képviselőt és neves publicistát, lapigazgatót.

Haríri Szaad nevű fia, a parlamenti többség vezetője Dzsemájel haláláról értesülve a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a gyilkosság mögött Damaszkusz áll. "Úgy gondoljuk, hogy Szíria keze mindenhová elér. Ígéretükhöz híven mindenkit meg akarnak ölni, aki szabad ember Libanonban" - mondta, hozzátéve, hogy egy barátját veszítette el.

A megfogyatkozott létszámú, már csak Szíria-ellenes tagokból álló bejrúti kormány a múlt héten hagyta jóvá azt az ENSZ-tervezetet, amely szerint törvényszéket állítanának fel a Haríri-gyilkosság elkövetőinek felelősségre vonására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS