2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Uniós ultimátum Törökországnak: nyissa meg kikötőit és repülőtereit a ciprusi görögök előtt

2006. november 20. 13:33, utolsó frissítés: 13:33

De facto ultimátumot adott Törökországnak az Európai Unió soros finn elnöksége, hogy december elejéig teljesítse Ciprussal kapcsolatos kötelezettségeit, ellenkező esetben a huszonötök figyelembe veszik ennek a török EU-csatlakozásra gyakorolt következményeit.

Az EU azt követeli Törökországtól, hogy nyissa meg repülőtereit és kikötőit a ciprusi (görög) felségjelzéssel közlekedő repülőgépek és hajók előtt.

Matti Vanhanen finn miniszterelnök az EU-elnökség honlapján hétfőn közzétett beszédében hangsúlyozta: az elnökségnek egyáltalán nem áll szándékában felvetni a "török kérdést" az unió december 14-15-én esedékes csúcstalálkozóján.

Vanhanen szerint Törökországnak még azelőtt teljesítenie kell "kötelezettségeit", hogy az Európai Bizottság a tervek szerint december első hetében nyilvánosságra hozza a török EU-csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos ajánlásait.

"Fogy az idő. Amennyiben nem születik megállapodás és Törökország nem teljesíti kötelezettségeit, az Európai Uniónak figyelembe kell vennie ennek a (török) csatlakozási folyamatra gyakorolt következményeit" - figyelmeztetett Vanhanen, aki szerint a kötelezettségek teljesítésének elmulasztása a török EU-csatlakozás szempontjából bizonytalan jövőt jelentene. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS