2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Argentínában nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a volt iráni elnök ellen

2006. november 10. 14:14, utolsó frissítés: 14:17

Egy argentin bíró nemzetközi elfogatóparancsot adott ki csütörtökön Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnök és nyolc más iráni vezető ellen a Buenos Aires-i zsidó közösségi központ 1994-es felrobbantásával összefüggésben.

Rodolfo Canicoba szövetségi bíró azután cselekedett így, hogy argentin vizsgálóbírók és ügyészek a múlt hónapban hivatalosan is Iránt vádolták meg a merénylet megrendelésével, pártfogoltját, a libanoni síita Hezbollah szervezetet pedig a végrehajtással. Akkoriban Rafszandzsáni volt Irán elnöke. Teherán tagadja, hogy bármi köze lenne a bűncselekményhez.

Az Argentin Izraelita Önsegélyező Egylet székháza (egyben zsidó kulturális központ) ellen elkövetett 1994-es merénylet 85 halálos áldozatot követelt, és 300 ember sebesülését okozta. Eddig még senkit sem vontak felelősségre az ügyben. 1994 óta sok bírálat érte az argentin kormányokat a vizsgálat lassúságáért és eredménytelenségéért - elsősorban a mintegy 300 ezres argentínai zsidó közösség részéről.

Az argentin állam azonban csak 2005-ben ismerte el felelősségét a vizsgálat hiányosságaiban: Nestor Kirchner elnök volt az első, aki "magára vette" a bírálatokat, és intézkedett az ügyben. Izraeli és amerikai tisztségviselők már régóta hangoztatják, hogy meggyőződésük szerint a Hezbollah követte el a merényletet Irán biztatására és támogatásával. (mti)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS