2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iraki fegyverszállításokban és a nicaraguai puccsban érintett az új amerikai védelmi miniszter

2006. november 09. 10:24, utolsó frissítés: 10:32

A Donald Rumsfeldet váltó Robert Gates másfél évtizede, a jelenlegi amerikai elnök apjának elnöki periódusa idején töltötte be bő egy évig – 1991 novemberétől 1993 januárjáig – a CIA-igazgatói tisztséget. Előtte két éven át idősebb Bush elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója volt.

A veterán miniszterjelölt számottevő időt töltött el az említett két helyen. A CIA-nél, amelyhez 1966-ban csatlakozott, 21 évet szolgált, a nemzetbiztonsági tanácsban kilenc évet dolgozott. Már Ronald Reagan elnök CIA-igazgatóvá emelte volna 1987-ben, de visszavonta a jelölést, miután a demokrata párti ellenzék kétségbe vonta, hogy Gates az ügynökség helyettes vezetőjeként ne tudott volna arról, hogy a CIA a törvénysértő módon titokban fegyvereket szállított az Irakkal hadban álló Iránnak, s a vételárból – szintén törvényellenesen – a nicaraguai kontráknak nyújtott katonai segítséget.

A 63 éves leendő tárcavezető, aki a Texas állambeli A&M egyetem éléről költözhet a Pentagonba, tagja annak a Lee Hamilton volt demokrata párti képviselő és James Baker volt külügyminiszter vezette független vizsgálóbizottságnak, amely az év végéig jelentésben foglalja össze az Egyesült Államok iraki stratégiájának alternatíváit.

"Kiegyensúlyozott, erős vezető, aki segíthet azon kiigazítások elvégzésében, amelyekre a bennünket jelenleg érő kihívásokkal való szembenézés érdekében van szükség" – méltatta a jelölt érdemeit George Bush amerikai elnök. Gates házas, két gyermek apja. (mti/afp/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS