2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Riporterek Határok Nélkül közzétette "az internet ellenségeinek" listáját

2006. november 07. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) közzétette "az internet ellenségeinek" minősített országok listáját, ugyanakkor ma és holnap nemzetközi on-line tüntetést szervez a cenzúrázatlan internetért.

Az RSF idei feketelistáján a következő országok szerepelnek: Egyiptom, Észak-Korea, Fehéroroszország, Irán, Kína, Kuba, Mianmar, Szaúd-Arábia, Szíria, Tunézia, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnam.

A 2005-ös listához képest annyi a változás, hogy lekerült róla Líbia, a Maldív-szigetek és Nepál, felkerült viszont Egyiptom. Az RSF egy missziója ugyanis úgy tapasztalta, hogy az előbbi államokban már nem cenzúrázzák az internetet, és senki sincs már börtönben internetes vétség miatt.

Egyiptomban viszont Hoszni Mubarak államfő "roppant nyugtalanító tekintélyelvűségről tesz bizonyságot" az internet tekintetében, s az egyiptomi hatóságok bebörtönöztek három bloggert, akik azt írták, hogy demokratikus reformokra van szükség az országban.

A "24 óra az internetes cenzúra ellen" című nemzetközi kampány ma kelet-európai idő szerint 12 órától szerda 12-ig tart. Az “internet fekete lyukait” egy interaktív világtérképen lehet kattintgatásokkal eltüntetni; ugyanakkor levelet lehet írni a Yahoo! szolgáltatónak, amely az RSF szerint az első volt, amely segítséget nyújtott a kínai hatóságoknak az internetes cenzúra bevezetésében. (mti, rsf.org)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS