2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigorodik a reptéri ellenőrzés az EU-ban az állítólagos folyékony bombás merénylet miatt

2006. november 06. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, mert életbe lépnek azok az intézkedések, amelyek az egész EU-ban korlátozzák a gépek fedélzetére felvihető folyadékok mennyiségét, egyben az ellenőrzést is szigorítják.

A korlátozások értelmében az EU területéről, valamint Norvégiából, Svájcból és Izlandról induló utasok hétfőtől legfeljebb 1 deciliteres flakonokat, tubusokat, üvegeket vihetnek magukkal a repülőgépek fedélzetére, méghozzá úgy, hogy a különböző folyadékokból (samponok, parfümök, fogkrémek, stb.) összesen 1 liter lehet náluk, s e termékeket egy átlátszó, lezárható nejlontasakban kell bemutatniuk az ellenőrzésen.

Az intézkedés-csomag annak nyomán született, hogy idén nyáron a brit hatóságok utasszállító gépek felrobbantását célzó merényleteket hiúsítottak meg. A terroristák akcióikat folyékony robbanóanyagokkal akarták végrehajtani, amelyeket kézipoggyászukban vittek volna a fedélzetre – a brit rendőrség állítását több szakértő cáfolta, mondván, hogy a rendkívül instabil folyékony bombát nem lehet egy repülő fedélzetén kikeverni.

A korlátozás csak a kézipoggyászokra vonatkozik, a feladott, a gépek rakterébe kerülő csomagokra nem. Egyébként a kézipoggyászoknál is lesznek kivételek, így például ha valakinek orvosi okokból kell az engedélyezettnél több folyadékot magával vinni, s ezt bizonyítani tudja, megteheti, mint ahogy például a kisgyerekek cumisüvegjei, a bébiételek is felvihetők a fedélzetre.

Ezentúl az eddiginél is szigorúbban ellenőrzik majd a repülőtereken a laptopokat és más elektronikus eszközöket. Emellett az utasnak le kell vennie kabátját, s így kell átmennie a fémdetektoros kapun: ezt a módszert már eddig is követték a legtöbb repülőtéren, de mostantól ez kötelező lesz.

Az EU-tagállamok a folyadékok korlátozásáról szóló intézkedésükkel egy időben arról is döntöttek, hogy egységes szabályokat vezetnek be a fedélzetre felvihető kézipoggyász méretére, ami legfeljebb 56-szor 45-ször 25 centis lehet majd. Ez a szabály azonban csak jövő áprilisban lép életbe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS