2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az amerikaiak 29 százaléka támogatja Bush iraki politikáját

2006. november 03. 11:12, utolsó frissítés: 11:18

Az amerikaiaknak már csak 29 százaléka támogatja George Bush elnök iraki politikáját a The New York Times csütörtöki közlése szerint. Az iraki háború kezdete óta


ez a legalacsonyabb támogatottsági arány.

Az amerikai választópolgárok jövő kedden a 435 fős képviselőházat teljes egészében újraválasztják, a 100 tagú szenátusnak pedig az egyharmadát (33 főt).

A liberális lapnak a kongresszusi választások előtti utolsó, a CBS News televízióval közösen készült felmérése szerint az amerikaiaknak csaknem 70 százaléka gondolja úgy, Bushnak nincs terve arra, hogyan fejezze be a háborút.

Mint a The New York Times megállapította: az amerikai választók többsége azt várja a demokratáktól hatalomra kerülésük esetén, hogy csökkentsék az amerikai katonák iraki jelenlétét vagy teljes egészében vessenek véget küldetésüknek.

Irak egyébként a legmeghatározóbb kérdés a félidős választások előtt. Nemcsak a demokrata, hanem a republikánus szavazók nagy része is azt kívánja, hogy Washington változtasson iraki taktikáján. A megkérdezettek mindössze


egyötöde bízik abban, hogy Amerika győzni fog

az arab országban. Az év elején az így vélekedők aránya még 36 százalékos volt. A felmérés szerint az ingadozók 50 százaléka valamely demokrata jelöltet támogat, s csak 23 százalékuk hajlik arra, hogy republikánus politikust juttasson a törvényhozásba.

Bush egyébként tíz olyan szövetségi államba indult tegnap hatnapos villámkörútra, amelyekben 2004-es újraválasztásakor megszerezte a szavazatok többségét. Az elnök Montana, Nevada, Missouri, Iowa, Colorado, Nebraska, Kansas, Arkansas, Florida és Texas államokban kívánja részvételre ösztönözni a Republikánus Párt ingadozó szavazóit.

Az elnök kampánya első állomásán azt hangoztatta, hogy Irakban - a háború egyesült államokbeli népszerűtlensége ellenére - fenn kell tartani az amerikai katonai jelenlétet, s arról próbálta meggyőzni hallgatóságát, hogy


megfelelő terve van az iraki helyzet kezelésére,

míg a demokrata pártiaknak nincs stratégiájuk az arab országgal kapcsolatban. Az amerikai elnök kedvenc kampánytémáiról, így az adócsökkentésről és a "jó" szövetségi bírák kinevezéséről sem feledkezett meg beszédében.

A választási kampányidőszakban egyébként minden politikusnak megvan a maga árfolyama, hogy mennyi pénzért adják arcukat egy fotóhoz. Aki George Bush mellett szeretne szerepelni egy képen, nem kevesebb mint 10 ezer dollárt kell fizessen. Azoknak, akik felesége, a first lady, Laura Bush oldalán kívánnak mutatkozni, elég 2 ezer dollárt előteremteni.

Dick Cheney alelnök ára 5 ezer dollár, és vele azonos árfolyamon mozog az előző demokrata elnök, Bill Clinton. Felesége, a jelenleg New York állam szenátoraként dolgozó, a Demokrata Párt esélyes 2008-as elnökjelöltjei között számon tartott Hillary Clinton 2500 dollárt kér attól, aki együtt szeretne vele fényképezkedni.

A lap szerint az eddigi legnagyobb összeget, 25 ezer dollárt Bush elnök kérte el 2002-ben Oregonban egy adománygyűjtő rendezvényen. Az adománygyűjtő, tréfásan


pártkassza-töltögetőnek is nevezhető rendezvények

az amerikai választási kampányok természetes velejárói, a politikusok ezeken az eseményeken hajtanak fel szponzorokat, gyűjtenek pénzt pártjuknak. Az idei kongresszusi választási kampány során például John Kerry demokrata szenátor 12 millió, az ugyancsak demokrata párti Edward Kennedy szenátor pedig 9 millió dollárral növelte a Demokrata Párt bevételeit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS