2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Korea hajlandó a hathatalmi tárgyalások felújítására

2006. október 31. 15:34, utolsó frissítés: 15:34

Észak-Korea beleegyezett a nukleáris programja miatt kialakult válság megoldásáról elkezdett, de abbamaradt hathatalmi tárgyalások felújításába és abba, hogy "kedvezményekért cserébe" felhagy nukleáris programjával - jelentette be kedden közleményben a kínai külügyminisztérium, illetve az amerikai főtárgyaló, miután észak-koreai, kínai és amerikai tisztségviselők nem hivatalos tárgyaláson megállapodtak a kínai fővárosban.

Ha a megállapodás valóra válik, az áttörés lesz az észak-koreai atomválságban, és Kína diplomáciai győzelmét jelenti. Peking mindig azon a véleményen volt, hogy Phenjant nem szabad szigorúan büntetni, tárgyalni kell vele, noha egy Phenjant büntető ENSZ biztonsági tanácsi (BT) határozathoz már hozzájárult.

Az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Japán, Dél- és Észak-Korea részvételével 2003-ban kezdődtek a hathatalmi tárgyalások, de 2005 szeptemberében megszakadtak, mert Phenjan az ellene bevezetett amerikai pénzügyi büntetőintézkedések miatt nem volt hajlandó folytatásukra. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS