2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

NYT: nem reális a másfél éven belüli iraki csapatkivonás

2006. október 26. 11:08, utolsó frissítés: 11:08

Nem válthatók valóra a Pentagon iraki tervei arra vonatkozóan, hogy egy-másfél év múlva az amerikaiak helyett már az iraki rendfenntartó erők szavatolhatják országuk biztonságát - írta a szerdai The New York Times.

Az újság dicséretes erőfeszítésnek nevezte, hogy George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka előző nap bejelentette: 12-18 hónap szükséges ahhoz, hogy az iraki katonaság és rendőrség képessé váljon az amerikaiak segítsége nélkül ellátni az alapvető biztonsági feladatokat. A közlés a lap elemzése szerint nem megalapozott, azt szolgálta, hogy a Fehér Ház háborús stratégiája iránti igencsak megcsappant támogatást a novemberi kongresszusi választások előtt erősítse.

A The New York Times szerint a tények azt mutatják, az iraki hatóságok nem képesek megfelelően képzett és elszánt csapatokat küldeni Bagdadba, amelynek utcáin több az amerikai, mint az iraki egyenruhás katona.

"Casey tábornok célja heroikus próbálkozásnak tűnik" - írta a lap, amely szerint az iraki biztonsági erők nem képesek megfékezni az etnikumok és felekezetek közötti mészárlásokat, elfojtani a szunnita lázadást.

Az újság leszögezi: az iraki rendfenntartó szervek némi sikereket elértek vidéken, de a harcok fő frontján, Bagdadban, nem boldogulnak amerikai segítség nélkül. Az iraki biztonsági erőfeszítések eredménytelenségét részben a nagy számú katonaszökevény magyarázza, valamint az, hogy sokan nem engedelmeskednek a behívó parancsnak. A katonák többsége jellemzően csak saját lakhelye térségében hajlandó szolgálatot teljesíteni.

A lap a sajátos problémák között említi azt, hogy mivel Irakban nem működik hatékony bankrendszer, a katonákat nem tudják ily módon kifizetni, ezért a csapatok közel egynegyedét havonta egy hétre szabadságra engedik, hogy hazavigye ellátmányát. Az iraki biztonsági erőktől a korrupció sem idegen, és a katonák jó része személyesen is valamelyik lázadó csoporthoz húz.

A napilap végkövetkeztetése az: mindaddig, amíg nem lesz Iraknak valódi egységkormánya, amelyet erői tisztelnek és amelyért hajlandóak harcolni, a terhek nagy részét az amerikai csapatok fogják viselni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS