2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush a világűrt is kisajátítaná

2006. október 19. 17:49, utolsó frissítés: 2006. október 23. 10:21

Amerikának jogában áll megtagadni a világűrhöz való hozzáférést azoktól, akik az Egyesült Államokéval ellentétes érdekeket képviselnek. A The Guardian, illetve The Washington Post információja szerint George Bush amerikai elnök mindezt egy nagyszabású stratégia-újragondolás során kívánja bevezetni.

A vezérelv a világűrt az Egyesült Államok nemzeti érdekeltségként határozza meg, mondván, hogy annak uralása ugyanúgy fontos, mint a tengeri vagy légi fölény. Ezentúl tilos lesz olyan fegyverkezési egyezményeket kötni, melyek korlátoznák Amerika világűrhöz való hozzáférését. Egyébként két éve a légierő védelmét élvezik az amerikai műholdak és egyéb űreszközök.

A stratégiaváltás hírére sokan abbeli aggodalmukat fejezték ki, hogy Amerika új generációs űrfegyverek kifejlesztésére törekszik. Tony Snow fehér házi szóvivő ezt cáfolta, mondván, hogy a világűr védelmi célokra való használata nem jelenti azt, hogy űrfegyverek kifejlesztésére törekednek, hanem csupán arról van szó, hogy ma a bankautomaták, navigációs eszközök és mobiltelefonok nagyarányú elterjedtsége fontossá tette a világűr ellenőrzését. (the guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS