2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Teherán: Molotov-koktélok a dán nagykövetség udvarán

2006. október 11. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Három Molotov-koktélt dobtak kedden a teheráni dán nagykövetség udvarára. A gyújtópalackokat egy Mohamed prófétát gúnyoló dán videofelvétel ellen tiltakozó tüntetők hajították be a diplomáciai képviselet kerítésén belülre. A tüntetők egyórányi tiltakozás után szétszéledtek, de előtte megfogadták, szerda este ismét eljönnek.

A haragos reakciót kiváltó videofelvételen egy dán szélsőjobboldali párt fiataljai egymással versengve űznek gúnyt az iszlám vallás alapítójaként tisztelt Mohamed prófétából.

Az egyik versenyző például a prófétát megszemélyesítő, sört vedelő tevének maszkírozta magát, egy másik pedig részeg terroristának, aki pokolgépes merényletet hajt végre Koppenhágában. A videó felkerült az internetre, részleteket mutatott be belőle pénteken egy dán tévé, és ismertették a lapok is.

A videó sokkal megalázóbb, mint az az eredetileg a dán Jyllands-Posten című lapban megjelent, majd számtalan európai újságban leközölt, Mohamed prófétát ábrázoló 12 karikatúra, amely idén január-februárban az egész muzulmán világon végigsöprő tiltakozáshullámot váltott ki. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS