2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Atomrobbantás Észak-Koreában

2006. október 09. 11:25, utolsó frissítés: 11:34

Észak-Korea sikeres kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A jelentés, amely szerint a kísérlet nyomán nem szivárgott ki sugárzó anyag, "történelmi eseményként" tálalta a tesztet, amely, mint írták, "örömmel tölti el" az észak-koreai hadsereget és a népet.

A dél-koreai Yonhap hírügynökség értesülése szerint a kísérletet helyi idő szerint nem sokkal fél tizenegy után (közép-európai idő szerint hajnali fél négy után) hajtották végre Kildzsu város közelében, az ország északkeleti részén.

A dél-koreai földtani megfigyelő központ tudatta, hogy a Richter-skálán mért 3,6 fokozatú rengést észlelt az észak-koreai kísérlet bejelentett időpontjában. A központ kizárta, hogy a földmozgás természetes eredetű lett volna.

Az amerikai Országos Geofizikai Kutatóintézet és a Colorado állambeli geológiai kutatóintézet műszerei 4,2-es erősségű földmozgást észleltek Észak-Korea északkeleti részén - közölték hétfőn a két intézet illetékesei. Azt nem tudták megmondani, hogy atomrobbanás következménye volt-e a földrengés vagy természetes eredetű, de tény, hogy észlelése egybeesett azzal az időponttal, amelyet Phenjanban közöltek az országban végrehajtott kísérleti atomrobbantás idejeként.

Ro Mu Hjon dél-koreai elnök a kísérleti robbantás hírére sürgős tanácskozásra hívta a szöuli kormány illetékes minisztereit, s a japán kormány is válságülést tart. Dél-Korea "kemény választ" fog adni az Észak-Korea által végrehajtott kísérleti atomrobbantásra - jelentette ki hétfőn Szöulban a dél-koreai elnök szóvivője.

A szöuli kormány már fel is függesztette egy segélyszállítmány útnak indítását. "Dél-Korea nem tűrheti el, hogy Phenjan atomkísérleteket végezzen" - mondta Jun Tae Jang szóvivő, Észak-Koreára hárítva minden felelősséget a kísérlet következményeiért. Hangsúlyozta: Észak-Koreának azonnal fel kell hagynia nukleáris programjával, és vissza kell térnie az atomsorompó-szerződés keretei közé.

A Fehér Ház – amint nyilvánosságra került a hír – elítélte az észak-koreai nukleáris kísérletet és az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali közbelépését sürgette. Tony Snow amerikai elnöki szóvivő kijelentette: "A kísérleti atomrobbantás provokáció lenne a nemzetek közösségének akaratával és azzal a felhívásunkkal szemben, hogy tartózkodjanak olyan cselekedetektől, amelyek súlyosbítják a feszültséget Északkelet-Ázsiában. Azt várjuk, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnal válaszoljon erre a nem provokált cselekményre". Mindazonáltal Snow még nem erősítette meg hivatalosan az észak-koreai kísérlet tényét.

Snow nem volt hajlandó válaszolni a lehetséges amerikai válaszlépésekkel kapcsolatos találgatásokra. Közben több amerikai tv-csatorna arról számolt be, hogy a kínai hatóságok, amelyeket Phenjan előzetesen tájékoztatott a küszöbön álló kísérletről, 20 perccel a robbantás előtt figyelmeztették az Egyesült Államokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS