2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán megnyitja atomlétesítményeit a külföldi turisták előtt

2006. október 04. 15:14, utolsó frissítés: 15:17

Mahmúd Ahmadinezsád elnök utasítására Irán megnyitja atomlétesítményeit a külföldi turisták előtt - jelentette szerdán az iráni állami televízió.

Rahim Masai, az iráni idegenforgalmi hivatal vezetője elmondta: Ahmadinezsád az intézkedés révén azt szeretné bemutatni a nagyvilág előtt, hogy Irán atomprogramja békés jellegű, az áramtermelést szolgálja, nem pedig atomfegyver előállítását.

Masai nem közölte, mikor és pontosan mely nukleáris létesítmények felkeresését fogják engedélyezni a külföldi turistáknak, s nem tisztázta ez utóbbiak pontos fogalmát sem. A külföldi állampolgárok közül az iráni atomlétesítményekbe eddig csak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei és újságírók léphettek be.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közelgő szankciók veszélyére figyelmeztette kedden Iránt, mert Teherán nem fagyasztotta be vitatott nukleáris tevékenységét, míg Irán azt javasolta: helyezzék francia felügyelet alá urándúsító tevékenységét, amivel teljesülne az annak ellenőrizhetőségét célzó nemzetközi követelés.

A nemzetközi közösségnek nem marad más választása, mint szankciókat bevezetni Teherán ellen, ha Irán nem függeszti fel urándúsító tevékenyégét - jelentette ki szaúd-arábiai látogatásán Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Szaúd el-Feiszal külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén ismét elmondta: Washington nem kapott olyan jelzést, amely szerint Irán fel akarná függeszteni az urándúsítást. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország "hamarosan" ismét konzultál az iráni atomdossziéról - tette hozzá.

Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár pedig a The Washington Times című lapban kedden közölt nyilatkozatában jelezte: az Egyesült Államok a hét végéig ad időt az Európai Unió tárgyalóinak arra, hogy meggyőzzék Iránt az urándúsítás felfüggesztéséről, ellenkező esetben Teheránnal szembeni szankciók bevezetésére hív majd fel.

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú brit tisztségviselő Londonban közölte, hogy hacsak Irán váratlanul nem gondolja meg magát, az ENSZ Biztonsági Tanácsa már talán a jövő héten megkezdheti a Teheránnal szembeni gazdasági szankciók megvitatását. (MTI/Reuters/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS