2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

5000 dollár tálibonként: fejvadászok töltötték meg a guantanamói börtönt “terroristákkal”

2006. szeptember 29. 11:35, utolsó frissítés: 11:35

A guantánamói amerikai börtöntábor foglyainak túlnyomó többségét az amerikaiakkal szövetséges afgán gerillák vagy pakisztániak fogták el és adták át az amerikai hadseregnek, fejpénz ellenében - áll az Amnesty International pénteken Londonban kiadott jelentésében. A szervezet szerint a terrorgyanúsítottak elleni vadászat gyakorlatilag emberkereskedelemmé fajult.

A vizsgálat során kiderült, a guantánamói őrizetesek több mint 85 százalékát nem az amerikai hatóságok vették őrizetbe, hanem az afganisztáni Északi Szövetség harcosai, illetve pakisztániak, abban az időszakban, amikor az Egyesült Államok minden egyes átadott "terroristáért" ötezer dollárt fizetett.

Az AI a jelentéshez mellékelte az amerikaiak által a térségben terjesztett szórólapok egy példányát. Ezen az áll, hogy a tálibellenes erőket segítők "olyan vagyonhoz és hatalomhoz juthatnak, amilyenről eddig nem is álmodhattak". A szórólap szerint "több millió dollár" is ütheti a markát mindazoknak, akik segítenek a tálibellenes erőknek az al-Kaida és a tálibok kötelékébe tartozó gyilkosok elfogásában.

A jelentés szerint a fejpénzrendszer hatására százakat kapdostak el tömeges őrizetbe vételek során, sokakat közülük "terroristaként" adtak el az Egyesült Államoknak csupán az elfogásból hasznot húzó foglyul ejtő szavára alapozva, és több százan így kerültek a guantánamói táborba, a bagrami légitámaszpontra vagy az Egyesült Államok által fenntartott más, titkos gyűjtőhelyekre.

Fejvadászok sokszor találomra ejtettek foglyul különböző nemzetiségű embereket, és eladták őket az Egyesült Államoknak - áll az AI vizsgálati jelentésében. Olyan esetről is tudomást szereztek, amikor nőket és csecsemőket ejtettek foglyul.

Amikor 2004-ben, a pakisztáni Pandzsáb tartományban elfogtak egy tanzániai terrorista gyanúsítottat, vele együtt fogságba esett három nő és öt gyermek, köztük egy csecsemő és egy 13 éves szaúdi kisfiú is. A tanzániait az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) titkos őrzőhelyéről csak idén szeptemberben szállították át Guantánamóra, a nők és a gyerekek sorsáról azonban azóta sem tudni semmit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS