2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kossuth tér éjjel: békés tüntetők, a kormányt és a Fideszt bíráló szónokok

2006. szeptember 22. 12:00, utolsó frissítés: 12:00

Az elmúlt napokhoz képest nyugodtan telt az éjszaka a fővárosban, sehol nem volt jelentős rendbontás, csak néhány garázdálkodót kellett a rendőröknek előállítaniuk; a Kossuth téren a Gyurcsány-kormány lemondását követelő tüntetők is békésen hallgatták a szónokokat.

Csütörtökön este hét órától folyamatosan érkeztek a tüntetők a Kossuth térre, ahol este kilenc órára már 6-7 ezer ember gyülekezett nyugodt hangulatban. Az emberek már ötödik napja tüntettek Gyucsány Ferenc és kormánya leváltása mellett, többeknél nemzetiszínű, illetve Árpád-sávos lobogó volt.

A rendőrség nagy erőkkel vonult fel a kordonnal körbekerített Parlament elé. A több száz rendőrt este kilenc órára csapatszállító teherautókkal és buszokkal vitték a helyszínre. A város különböző részein civil ruhás rendőrök és szolgálati gépkocsik járőröztek, a forgalmasabb útkereszteződéseknél parkoló rendőrautókból figyelték az eseményeket a rendőrök.

A demonstrálók folyamatosan szónoklatokat hallgattak, többek között idősebb Hegedűs Lóránd református lelkész intézett lelkesítő beszédet a sokasághoz, amelyben a "magyar haza melletti rendületlen kitartásra" szólított fel.

A tüntetők egyik hivatalos politikai ügyvivőjének megválasztott Molnár Tamás beszédében azt mondta, hogy "kiszabadítják a politikai foglyokat", "a kormány illegitim". A szónok a rendőröket arra szólította fel, hogy tegyék le a fegyverüket és "álljanak át a forradalom oldalára." A tömeg "Gyurcsány takarodj ... elkúrtad ... hazaáruló" rigmusokat skandálta.

Az országos körözés alatt álló Budaházy György is beszélt az egybegyűltekhez. A férfit a Magyar Televízió székháza elleni, hétfő éjjeli támadásban való részvétel miatt körözik, beszéde alatt azonban a rendőrök nem intézkedtek ellene. Felszólalt Grespik László, a fővárosi közigazgatási hivatal volt vezetője is, aki arról beszélt, hogy a népet megilleti az ellenállás joga.

Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a Kossuth tér környékén három személyt állítottak elő csoportos garázdaság miatt, mert jelzőtáblákat rongáltak meg.

Éjjel fél 12 tájban már sokan elhagyták a Kossuth teret a Nádor utca irányába. Hajnali fél egy körül hat embert fogott le a rendőrség a Blaha Lujza téren, ahol négy csapatszállító rendőrségi teherautó várakozott, rohamsisakos rendőrök álltak előtte. A téren mintegy 50-60 ember álldogált, többségük újságíró, és a rendőröket nézte. Schőn Péter elmondta: négy férfit garázdaság miatt fogtak el és állítottak elő, kettőt pedig rendőri intézkedés ellenszegülése miatt.

A tüntetők létszáma péntek 1 órára ezer alá csökkent, a résztvevők folyamatosan hagyták el a Kossuth teret, a szónokok közül többen is bírálták a Fideszt. Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke azért bírálta a Fideszt, mivel lemondta a szeptember 23-ra tervezett nagygyűlését.

"Ez forradalom, amit Gyurcsány Ferenc, a kormány és a kormány mögött álló erők idéztek elő" - jelentette ki Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, aki bejelentette: a hét végén nagy demonstráción fogják követelni Gyurcsány lemondását.

Hajnali fél kettőkor már csak alig pár száz tüntető hallgatta a szónokokat a Kossuth téren. A fiatalok a téren lévő sátrakban aludtak, többen a földön feküdtek le. A Kossuth tér környékén lassan megindult a forgalom. A héten a csütörtök éjjel volt az első olyan éjszaka, amikor nem csaptak össze a randalírozók a rendőrökkel.

Pénteken kora reggel mintegy harminc tüntető ébredezett a budapesti Kossuth téren. A téren felállított szendvicssátor előtt reggeliért sorakozó tüntetők közül egy férfi elmondta, hogy már kedd óta van a Parlament épülete előtt, s nem is tudja, mikor jut haza Csömörre, mivel ellopták az összes pénzét.

Egy Sopronból érkezett tüntető elmondta, hogy összesen negyvenöten jöttek és addig haza sem mennek, amíg nem mond le Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Hozzátette, társainak sikerült másutt éjszakai szállást találni a fővárosban. "Folyamatosan váltjuk egymást, hogy mindig legyen itt valaki" - tette hozzá egy kaposvári asszony.

A kordon mögött mintegy húsz rendőr áll készenlétben, a közterület-fenntartó emberei pedig nekiláttak az éjszakai szemét eltakarításának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS