2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán "mint a villám", úgy csap le

2006. szeptember 22. 11:42, utolsó frissítés: 11:42

Irán "mint a villám", úgy fog lecsapni ellenségére, ha megtámadják - figyelmeztetett Parviz Davudi iráni alelnök pénteken Teheránban egy katonai díszszemlén. "Békét akarunk, de figyelmeztetünk: az expanzionista hatalmak ne gondoljanak Irán elleni agresszióra, mert meg tudjuk védeni a hazánkat és az iszlámot" - tette hozzá az alelnök.

A díszszemlével emlékezett Irán az 1980-ban kezdődött és nyolc évig tartó iraki-iráni háború kitörésére. A konfliktusban nyugati becslések szerint a két oldalon összesen legalább egymillióan haltak meg.

"Fegyveres erőinknek nincsen szükségük atomfegyverekre ahhoz, hogy megmutassák erejüket, amelynek alapja a hitünk" - mondta Davudi. Az alelnök egyúttal támadta a nagyhatalmakat, mert "azt merik mondani, hogy nem bíznak a békés iráni atomprogramban".

Emlékeztetett arra, hogy Teherán több ízben leszögezte: az atomfegyver nem szerepel az iráni védelmi doktrinában, és Irán legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatolláh is megerősítette, hogy az atomfegyvert tiltja az iszlám.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, aki a héten részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésén, az amerikai Time magazinban úgy nyilatkozott: nem fél attól, hogy az amerikaiak lebombázzák országa nukleáris létesítményeit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS