2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Másfél hónapja járt le az Iránnak adott határidő, "kezd sürgőssé válni" az ügy

2006. szeptember 21. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

A jövő héten egy európai fővárosban újabb tárgyalási fordulón egyeztet az iráni atomprogramról Ali Laridzsáni teheráni főtárgyaló és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője - közölte szerdán az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács sajtószolgálata.

A tárgyalások legutóbbi fordulóját mindkét fél konstruktívnak nevezte, és Solana később úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint az irániak a kötelezettségvállalás egy új fajta szintjére léptek. A következő megbeszéléseket azonban rendre elhalasztották, a szeptember 13-án Párizsban tartandó találkozót az utolsó pillanatban törölték, és csak tanácsadóik cseréltek eszmét.

Egy magas rangú francia diplomata szerdán közölte, hogy október első hetében "eredményeket kell felmutatni". Ha ez nem történik meg, akkor érvényesítik a Biztonsági Tanács 1696-os számú határozatát, amely megnyitja az utat az esetleges szankciók előtt.

Philippe Douste-Blazy
francia külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "meglehetősen gyors választ kell adniuk az irániaknak", mert az ügy "most már kezd sürgőssé válni". Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár ugyancsak hangsúlyozta, hogy nem lehet örökké várni, az iráni kormánynak hamarosan egyértelmű választ kell adnia.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter - az ENSZ-közgyűlés ülésszakán részt vevő - orosz, kínai, francia, brit, német és olasz kollégájával kedd este tartott vacsorán tovább fokozta az amerikai nyomást. Beleegyezett abba, hogy még több időt adjon európai partnereinek a Teheránnal való tárgyalásokra, így elodázza a Washington által hónapok óta szorgalmazott büntetőintézkedések bevezetését. Mindazonáltal értésre adta, hogy az Egyesült Államok türelme véges, annál is inkább, mert elmúlt az iráni urándúsítási program felfüggesztésére a BT-határozatban megszabott augusztus 31-i határidő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS