2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A HHRF a nyitrai esetről: a hatalom csak az áldozat pártján állhat

2006. szeptember 18. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

"Aggodalommal figyeli" – írja közleményében – a New York-i Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) – "hogy a magyarsága miatt augusztus 25-én bántalmazott Malina Hedvig a szélsőségesek után a politika áldozatává válik". Az egyetemista lány meghurcolása egyértelmű diverziókeltés annak érdekében, hogy a szlovák hatalom elterelje a figyelmet az országban tapasztalható kisebbségellenes hullámról, amely az ultranacionalista Szlovák Nemzeti Párt kormánykoalíciós jelenlétének egyenes következménye – áll a szervezet közleményében.

"Különösnek tartjuk, hogy míg Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter korábban nem siettek elhatárolódni a magyarellenes kijelentésektől és incidensektől, szeptember 12-én fontosnak tartották személyesen, rendkívüli sajtótájékoztatón hazugnak bélyegezni a 23 éves lányt. Ugyancsak ironikus, hogy ezután három nappal maga a belügyminiszter jelentette be, hogy – nem kívánván politikai síkra terelni az ügyet – a továbbiakban nem kommentálja az esetet."

A HHRF szerint helytelen bűncselekményeket politikai kontextusba emelni, ám ha egy-egy ügyben mégis megszólal a hatalom, akkor csak az áldozat oldalán állhat, egyértelműen elítélve az erőszakot. "Európában példa nélküli, hogy kormánypárti politikus az áldozat ellen szítsa a közvéleményt, mint tette ezt a szlovák miniszterelnök" – közli az emberjogi szervezet.

"A koalícióban részt vevő pártok megjelölésével Robert Fico azt üzenetet közvetítette Szlovákia és a világ felé, hogy az ultranacionalista elemek kormányszintű támogatást élveznek az országban. Azóta megszaporodtak a Felvidéken a kisebbségellenes atrocitások: legutóbb szeptember 9-én három símaszkos férfi tört rá egy roma családra Szereden, megsebesítve annak tagjait, köztük egy hat éves kislányt. A problémák szőnyeg alá söprése nem vezet megoldáshoz" – így szól a szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS