2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sokat kér Irán az urándúsítás felfüggesztéséért

2006. szeptember 13. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

Irán hajlandó fölfüggeszteni az urándúsítást, de csak szigorú föltételekkel – derült ki a vitatott atomprogramjáról tárgyaló hatok javaslatcsomagjára adott válaszból, mely most szivárgott ki. Teherán a 21 oldalas válaszban - amelyet a múlt hónapban nyújtott át - többek között garanciákat követel arra, hogy nem éri katonai csapás az országot.

Kéri emellett, hogy "fosszák meg a cionista rezsimet (Izraelt) tömegpusztító fegyvereitől" cserébe azért az iráni ígéretért, hogy "nem használja nem békés célokra nukleáris potenciálját".

Az egyik washingtoni központú nemzetközi kutatóintézet, az ISIS honlapján megjelent szövegben az irániak kategorikusan kizárják azt, hogy fölfüggesszék a dúsítást a tárgyalások megkezdése előtt.

Egyébként a hét végén kiszivárgott egy másik ajánlat is, miszerint Teherán két hónapra felfüggesztené az urándúsítást, ha a hatok megkezdenék vele a tárgyalásokat.

Az iszlám köztársaság vitatott atomprogramjáról tárgyaló hatok - Németország, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Oroszország) - az urándúsítás felfüggesztését szabták feltételül az érdemi tárgyalások megkezdéséhez.

A nyugatiak, különösen az Egyesült Államok az iszlám köztársasággal szembeni szankciók mielőbbi bevezetését szorgalmazzák, miközben Oroszország és Kína további haladékot adna Teheránnak. Laridzsáni és Solana a héten - valószínűleg csütörtökön - újra egyeztet egymással. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS