2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért nem támadott újból az al-Kaida?

2006. szeptember 11. 13:10, utolsó frissítés: 13:10

Amerikai szakértők véleménye megoszlik arról, hogy miért nem támadott újból az Egyesült Államokra 2001 óta az al-Kaida. Thomas Kean és Lee Hamilton, a terrortámadást vizsgáló ún. 9/11-es bizottság két társelnöke szerint az Egyesült Államok továbbra is az al-Kaida célkeresztjében van.

A terrorizmus elleni globális háború legfőbb eredménye az, hogy még nem tudtak végrehajtani újabb merényletet. A terroristák mindazonáltal türelmesek, számítani lehet újabb megjelenésükre. Ennek megelőzésére meg kell gátolni, hogy atomfegyverhez jussanak, és elejét kell venni a fiatal muszlimok radikalizálódásának Jakartától Londonig.

A The New York Times körkérdésére Jack Goldsmith és Adrian Vermeule, a Harvard Egyetem jogászprofesszorai így válaszoltak: az Egyesült Államok támadó külföldi fellépése, az afganisztáni amerikai jelenlét jelentős mértékben megbénította az ellenséget. A katonai és félkatonai műveletek, a megelőző csapások, az elrettentő akciók és a kiterjedt figyelőrendszerek nyomán sok terroristavezér kézre került, számos kiképzőtábort, kommunikációs csatornát megsemmisítettek.

Melissa Boyle Mahle, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt műveleti tisztje viszont azon a véleménye van, hogy az al-Kaida legalább annyira veszélyes, ha nem még inkább, mint öt éve. Azért nem mért csapást az Egyesült Államokra, mert nem akart. Az amerikai hírszerzésen belül ennek az okáról vita folyik: lehet, hogy nincsenek eszközei egy nagymérvű támadáshoz, esetleg tervezi az akciót, vagy máshol van lefoglalva.

Clark Kent Ervin, a belbiztonsági minisztérium egykori főfelügyelője is úgy látja, hogy az al-Kaida mindenképpen támadni fog, de olyan merényletre törekszik, amelynek a lehető legtöbb halálos áldozata és sebesültje lesz, a legnagyobb gazdasági kárt okozza vagy a legfontosabb politikai jelképek egyikét semmisíti meg. Egy ilyen akció megtervezése hosszú időt vesz igénybe, költségesebb és sok összeesküvőre van szükség, de nagyobb is az esély, hogy a kivitelezés valamin elcsúszik.

Jessica Stern, a nemzetbiztonsági tanács egykori tagja úgy teszi fel a kérdést: miért Eurázsia volt a célpont és Amerika nem? Szerinte a megnövekedett éberség és az alapos megfigyelések miatt nagyon nehéz támadni, főleg helyi támogatás nélkül. A terroristák stratégái ezenkívül valószínűleg úgy tartják, hogy a kisebb támadások jó gyakorlóterepül szolgálnak, a nagy merényletek viszont visszafelé sülhetnek el, nem megfelelő célpontok támadása rossz időben apaszthatja a mozgalom népszerűségét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS