2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush elismerte a titkos CIA-börtönök létezését

2006. szeptember 07. 13:41, utolsó frissítés: 13:41

George Bush amerikai elnök szerdán elismerte, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) valóban rendelkezik titkos börtönökkel, ahol terrorizmussal gyanúsított személyeket vallatnak.

Az elnök védelmébe vette a legfontosabb gyanúsítottakra alkalmazott titkos vallatási-kihallgatási gyakorlatot, mivel az, mint hangsúlyozta, a biztonságra nézve alapvetően fontos információkhoz juttatja a hatóságokat.

Bejelentette ugyanakkor, hogy az al-Kaida 14 kulcsfiguráját - köztük a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások tervének a kidolgozóját a guantánamói fogolytáborba szállították át és ott felelősségre vonják őket.

Hangoztatta, hogy a CIA csupán kis számú külföldi gyanúsított kihallgatását végzi más országokban, s olyan gyanúsítottakról van szó, akiket felelősség terhel a szeptember 11-i terrortámadásokért, vagy az 1998-as kenyai és tanzániai követségrobbantásokért, illetve a Cole amerikai hadihajó elleni merényletért.

Bush szerint szükséges, hogy ezeket az embereket olyan miliőbe helyezzék, ahol titkokban őrizhetik és vallathatják őket. A CIA titkos külföldi vallató börtöneiről tavaly adtak először hírt az amerikai lapok, aminek következtében az amerikai kormány a nemzetközi bírálatok középpontjába került. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS