2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarverések: Dzurinda újból megfúrta a közös nyilatkozatot

2006. szeptember 05. 10:59, utolsó frissítés: 11:01

Másodszor is megakadályozta Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő, hogy a szlovák parlament hat pártja közös nyilatkozatban törjön pálcát a kisebbségek elleni szélsőséges atrocitások fölött. Bugár Béla, az MKP elnöke szerint "nagyon kínos lesz, ha Szlovákia törvényhozása képtelennek bizonyul egy ilyen nyilatkozat elfogadására."

Közben hat, napirend előtti képviselői felszólalás foglalkozott a szlovákiai helyzettel az Európai Parlament hétfői ülésén, elítélve a magyar- és romaellenes támadásokat. Járóka Lívia (Fidesz-MPSZ), Schmitt Pál (Fidesz-MPSZ) és Tabajdi Csaba (MSZP) magyar képviselők mellett a szlovákiai magyar Duka-Zólyomi Árpád (Magyar Koalíció Pártja), valamint a belga Marc Tarabella és a szlovák szocialista Monika Benová is e témában emelt szót.

Dzurinda, aki nyolc évig kormányzott együtt a Magyar Koalíció Pártjával (MKP), először a múlt héten "fúrta meg" az MKP ilyen szándékú és konszenzushoz közeli nyilatkozattervezetét, mondván, hogy a magyar párt javaslata "nem egyeztethető össze a szlovák nemzet és a szlovák állam érdekeivel."

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) élén álló Dzurinda elfogadhatatlannak tartja, hogy épp az atrocitások célpontjainak szenvedő alanyait, a szlovákiai magyarokat képviselő MKP fogalmazza meg, mit nem tartanak kívánatosnak a szlovákiai magyarok.

Álláspontját később azzal indokolta, hogy ha a hat parlamenti párt közös nyilatkozatban ítélné el a történéseket, akkor a nemzetközi szervezetek megfigyelőket küldenének Szlovákia nyakára, márpedig ezt szerinte meg kell előzni.

Az MKP Dzurinda által elsöpört tervezetének helyébe a Robert Fico kormányához tartozó házelnök, Pavol Paska terjesztett új - a magyarokétól nem sokban eltérő - tervezetet hétfőn az érintett pártok elé, de ez ellen Mikulás Dzurinda a korábbinál is súlyosabb kifogásokat emelt.

"Meggyőződésem, hogy magunk is rendet tudunk teremteni Szlovákiában. A június 17-i kormányváltással, az addig ellenzéki Robert Fico vezette Smer és a Ján Slota vezette, magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS), valamint a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt (LS-HZDS) koalíciójának létrejöttével mindössze a kormány, nem pedig a nemzet cserélődött le. Nem a nemzettel, hanem egyes politikusokkal van baj" - idézte több pozsonyi forrás a kudarcos hétfői egyeztetésen kardoskodó Dzurindát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS