2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gallup: hétéves mélypontra került Gyurcsány megítélése

2006. szeptember 01. 11:37, utolsó frissítés: 11:42

A trend vezetése, azaz 1999 óta nem fordult elő olyan mértékű elégedetlenség hivatalban lévő miniszterelnökkel szemben, mint idén augusztusban – közli a Magyar Gallup Intézet legfrissebb felméréséről készült jelentés. A 2004 augusztusában Medgyessy Pétert váltó Gyurcsány munkájával a választópolgárok 61 százaléka elégedetlen jelenleg.

A Gallup megállapítja: Medgyessy Péter leváltása előtti népszerűségi mélypontján a magyarok 58 százaléka vélekedett úgy, munkáját nem végzi megfelelően. Gyurcsány Ferencet jelenleg a választók 27 százaléka támogatja, szerintük a miniszterelnök jó munkát végez. Újraválasztása küszöbén, januárban és februárban a vele elégedettek aránya (46-47 százalék) még meghaladta a tevékenységét negatívan értékelők arányát (40-41 százalék).

Az augusztusi vizsgálat szerint az MSZP támogatottsága nem csökkent tovább július óta, de a politikából való kiábrándultság fokozódik. Augusztusban az MSZP a teljes lakosság 23, a Fidesz 34 százalékára számíthatott volna, ha "most vasárnap" lettek volna parlamenti választások. A Fidesz támogatottsága nem nő ezzel párhuzamosan: az ellenzéki pártra a teljes lakosság 35-38 százaléka szavazott volna az elmúlt négy hónapban.

Az elmúlt hónapokban az MSZP-től elpártolók elsősorban a bizonytalanok és ezen belül főleg a nem-szavazók számát gyarapították; tükrözve a növekvő kiábrándultságot, jegyzi meg az intézet. A kutatás alapján a magyarok kétharmada számít családja anyagi helyzetének romlására a következő 12 hónapban, de négyéves távlatban is csak minden negyedik felnőtt számít javulásra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS