2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Most a kurd genocídium miatt áll bíróság elé Szaddám

2006. augusztus 21. 17:00, utolsó frissítés: 17:00

Újabb per kezdődött hétfőn Bagdadban Szaddám Huszein és hat bűntársa ellen, ezúttal azzal a váddal, hogy több mint százezer kurd halálát okozták 18 évvel ezelőtt Irak északi részén.

A per másik fő vádlottja a volt iraki elnök unokatestvére, Ali Haszan al-Madzsíd, ismert nevén Vegyi Ali, aki állítólag elrendelte a kurdok elleni gáztámadásokat.

Szaddám Huszeint és cinkosait ebben az eljárásban ezúttal az 1987 és 1988 között Észak-Irakban végrehajtott Anfal-hadművelet miatt vonják felelősségre. (Az anfal hadizsákmányt jelent arabul.) A szárazföldi erők támadásaiban, légicsapásokban, módszeres falurombolásokban, deportálásokban és a fogolytáborokban becslések szerint több mint 100 ezer kurd vesztette életét. Az áldozatokat tömegsírokban földelték el az északi országrészben és a Szamáva város melletti sivatagban.

Ennek a hadműveletnek volt része a Halabdzsa falu elleni gáztámadás is, amelyben ötezren haltak meg, köztük nők és gyerekek. Emberi jogi csoportok a kurd település elleni vegyifegyver-támadást tartják a Szaddám-rezsim egyik legsúlyosabb rémtettének. (A halabdzsai vérengzés külön per tárgya lesz.)

A vádlottakat háborús és emberiség elleni bűnök elkövetése címén állították bíróság elé. Szaddám és al-Madzsíd ellen népirtás címén is vádat emeltek. Az ügyészek halálbüntetést kértek a vádlottakra.

A tárgyalóterembe elsőként behívott volt diktátor rögtön a tárgyalás kezdetén "egy megszálló hatalom bíróságának" minősítette az Egyesült Államok által finanszírozott bagdadi bíróságot, nem volt hajlandó közölni a nevét, de köztársasági elnökként és az iraki fegyveres erők főparancsnokaként azonosította magát. A bírónak arra a kérdésére, hogy ártatlannak vagy bűnösnek vallja-e magát, azt válaszolta, hogy ezt csak több kötetnyi könyvben tudná kifejteni. Emiatt az került a tárgyalási jegyzőkönyvbe, hogy ártatlannak vallja magát.

Ezzel párhuzamosan még tart a Szaddám Huszein és hét vádlott-társa elleni első per, amelyben Dudzsail város 148 síita muzulmán lakosának megölésével vádolják őket. Az első perben az ítélethirdetés október 16-án várható.

MTI/AP/AFP/Reuters

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS