2019. április 20. szombatTivadar
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Három halott, 287 sebesült: vihar sodorta el 20-án az ünneplő budapestieket

2006. augusztus 21. 11:58, utolsó frissítés: 16:08

Az Index és az MTI összesítése szerint három halottja és 287 sebesültje van a tegnapi, 120 kilométeres sebességgel süvöltő orkánnak, amely szinte percre pontosan az augusztus 20-i tűzijáték kilenc órás kezdetekor csapott le a 1-1,5 milliós tömegre Budapesten. A halottak egyike egy 12 éves kislány. A kórházban ápoltak közül 39 állapota súlyos, illetve életveszélyes.

A Dunán felborult egy kishajó, ennek utasai közül két ember eltűnt. Őket még mindig nagy erőkkel keresik a Dunán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már vasárnap délelőtt figyelmeztetett arra, hogy Budapesten zápor, zivatar, sőt vihar várható. Az OMSZ ügyeletese, Molnár László elmondta, hogy a várható viharról csak a Budapesti Rendőr-főkapitányság kért tájékoztatást, a budapesti tűzijáték szervezői nem.

A budapestiek türelmét kérte hétfő hajnali sajtótájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester, miután ülésezett a fővárosi védelmi bizottság. A városban ugyanis 55 jelzőlámpa mondta fel a szolgálatot. Demszky ezért arra kérte a fővárosiakat, korábban induljanak dolgozni, használják a felújított 2-es metrót. A tömegközlekedésben is lehetnek fennakadások, mert leszakadtak a villamosok, illetve trolik felsővezetékei, fák dőltek a villamospályákra, a főútvonalakra.

A főpolgármester azonnali vizsgálatot sürgetett a felelősség kérdésének tisztázására. Mint mondta, az OMSZ jelzése alapján a szervezők este nyolckor lemondhatták volna a tűzijátékot. Megítélése szerint ebben az esetben elkerülhető lett volna a katasztrófahelyzet. Szerinte tisztázásra szorul, miért maradt el a rendezvény lemondása. Hozzátette, nehéz döntés előtt álltak a szervezők, hiszen 1-1,5 millió ember várta a látványosságot.

Arra a felvetésre, a főváros lefújhatta volna-e a tűzijátékot, úgy reagált, erre csak a szervezőknek lett volna lehetősége, mintahogy a biztonság garantálása is az ő komptenciájukba tartozott. (index, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS