2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

London: a merénylők főpróbára készültek, a jegyeket még nem vették meg

2006. augusztus 11. 11:37, utolsó frissítés: 11:37

24 személyt vettek őrizetbe és hallgatnak ki Nagy-Britanniában. A rendőrség bejelentette: a repülőgéprobbantások tervét meghíusították, mert az összeesküvés kulcsfigurái őrizetben vannak, bár a hálózat kiterjedt és globális. Az őrizetbe vett személyek közt van a Heathrow repülőtér egyik alkalmazottja, valamint egy muszlim szeretetszolgálat embere. Közülük többen pakisztáni kapcsolatokkal rendelkező brit állampolgárok.

A Fox News által megszólaltatott volt CIA-szakértő, Bob Baer szerint a tervezett támadás a 2001 szeptember 11-i csapáshoz hasonló méretű lett volna. Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter a merénylettervek csütörtök reggeli felfedése után szintén arról beszélt, hogy a tervezett végrehajtási mód az al-Kaida terrorhálózatra enged következtetni.

Amerikai hírszerzői források úgy tudják, a merénylők főpróbára készültek, bár még nem vásárolták meg a jegyeket. Az akár tíz repülőgépet érintő támadásra napokon belül sor került volna. A terroristák Londonból Amerikába tartó gépeken kézipoggyászban elrejtett, folyékony vegyi anyagot tartalmazó robbanószerkezetekkel akartak merényletet elkövetni.

A terroristák a repülőtéri biztonsági felügyelet kikerülésére a legmodernebb technikákat és talán az eddig használt legfejlettebb robbanószert alkalmazták volna.

Egyebek között olyan, háztartási boltban megvásárolható vegyszereket csempésztek volna a repülőgépek fedélzetére, amelyeket repülés közben kevertek volna össze. A detonátor sem lett volna gond, ma már egy golyóstollból is lehet robbanószerkezetet készíteni.

Andrea Sella amerikai vegyészprofesszor úgy vélte, hogy olyan különleges, TITP-nek nevezett folyékony robbanóanyagról van szó, amely teljesen eltér a hagyományos robbanószerektől. Ez a keverék nem tartalmaz nitrogént és például a dinamittal vagy a plasztikbombával szemben nem okoz lángokat robbanáskor. (bbc/hvg/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS