2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Októberre halasztották Szaddám Huszein perének folytatását

2006. július 27. 17:17, utolsó frissítés: 17:17

Elnapolták Bagdadban Szaddám Huszein és vádlott-társai perének utolsó tárgyalási napját október 19-re, amikor is ítélethirdetés várható a volt iraki diktátor és a hét másik vádlott ellen folyó eljárásban.

A perben azzal vádolják az egykori elnököt, hogy felelősség terheli 148 iraki síita 1982-es lemészárlásáért. A tavaly október 19-e óta folyó perben az ügyész Szaddám Huszeinre és két másik vádlottra halálbüntetést kért.

A csütörtöki tárgyalási napon az utolsó két vádlott, Taha Jaszin Ramadan volt alelnök és Avad al-Bandar volt bíró ügyében hangzottak el a záróbeszédek. A vádlottak választotta védők bojkottja miatt esetükben is hivatalból kirendelt védők jártak el. A két vádlott tiltakozott kirendelt védői ellen, akik ennek ellenére felolvasták záróbeszédeiket, hangoztatva, hogy az ügyben felperesként részt vevő kormány nem tudta bizonyítani a vádlottak érintettségét.

Ramadan az 1970-es években létrehozott, az egykori Baasz párt milíciájaként működő, úgynevezett népi hadsereg parancsnoka volt. A védő azzal érvelt, hogy még ha bizonyítható is a fegyveres testület részvétele a gyilkosságokban, arra nincs bizonyíték, hogy Ramadan adta ki a parancsot.

Ramadan a védő után felszólalva kifogásolta, hogy az ügyvéd a védekezésben túl nagy hangsúlyt fektetett erre a hadseregre, ugyanis - mint mondta - nem ő rendelkezett felette irányítással.

Szaddám Huszein ellen összesen 12 vádpontot fogalmaztak meg. Legközelebb augusztus 21-én kell bíróság elé állnia, iraki kurdok 1980-as évekbeli véres elnyomása miatt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS