2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az iráni rendőrség elkobozza a parabolaantennákat

2006. július 27. 15:21, utolsó frissítés: 15:21

Műholdvevő antennák százait távolították el a héten az iráni fővárosban, Teheránban és más városokban a "szociális kicsapongás" elleni kampány jegyében. Az iráni rendőrség ismét elkobozza a parabolaantennákat, amelyeket a hatóságok korábban betiltottak arra hivatkozva, hogy a Nyugat dekadens képeket sugároz az iszlám köztársaságban.

Irán az 1990-es évek közepén betiltotta a műholdvevőket annak érdekében, hogy megtisztítsák az országot a nyugati hatásoktól. A tilalmat azonban nem vették túlságosan komolyan Mohammed Hatami előző elnök idején, aki 1997-es megválasztásától kezdve megpróbálta bővíteni a polgári szabadságjogok körét.

Tavaly azonban az iszlám forradalom "értékeinek" helyreállítását és a "koráni kultúra" propagálását hirdető Mahmúd Ahmadinezsádot választották meg elnöknek a konzervatív klérus támogatásával. A vallási milíciák, a keményvonalasok pedig megújították a parabolaantenna tilalmát az iszlám értékekre leselkedő veszélyre figyelmeztetve.

Az iráni hatóságok azzal vádolják az ellenzéki tévécsatornákat, amelyek többségének székhelye az Egyesült Államokban van, hogy az iszlám köztársaság elleni tiltakozó megmozdulásokat szítanak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS