2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Embrionális őssejtkutatás: jóváhagyta a további szövetségi finanszírozást az amerikai szenátus

2006. július 19. 14:12, utolsó frissítés: 14:12

Kétnapos szenvedélyes vita után hozzájárult kedden az amerikai szenátus az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozásának meghosszabbításához. George Bush elnök előre megígérte, hogy megvétózza a törvényt, amennyiben a képviselőház után a szenátus is elfogadja – ha ez megtörténik, ez lesz eddigi, csaknem hatéves elnöki tevékenységének első vétója.

A szenátus 63-37 arányban fogadta el a törvényjavaslatot, csupán négy szavazat hiányzott a kétharmados többséghez, ami szükséges lenne (egy újabb szavazásnál) Bush vétójának felülbírálásához.

A konzervatív oldal azt kifogásolja, hogy mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott, élő embriókat használnak fel tudományos kutatásokhoz, ami keresztény felfogás szerint gyilkosság. Olyan embriókról van szó, amelyeket gyermekre vágyó, meddő párok számára "hívtak életre", de amelyekre a párok végül mégsem tartottak igényt, mert közben gyermekük született. Az embriókat így lefagyasztották, és szövetségi pénzekkel támogatott tudományos kutatásokra felhasználnák. A törvényjavaslat hívei szerint ezeket az embriókat előbb-utóbb amúgy is megsemmisítenék.

A javaslattal kapcsolatban a republikánusok is megosztottak, támogatására szólította fel az elnököt többek között Nancy Reagan, Reagan néhai elnök özvegye és Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. Közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 70 százaléka szintén támogatja az embrionális őssejtkutatást.

Bush 2001. augusztus 9-én elrendelte, hogy az őssejtkutatás csak az ezen időpont előtt megtermékenyített embriókon végezhető szövetségi finanszírozással. Az őssejtkutatástól szakértők áttörést remélnek egyebek között az Alzheimer-kór, a cukorbetegség gyógyításában. A javaslat ellenzői az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást, és gyilkosságot emlegetnek.

Tony Snow fehér házi szóvivő hangsúlyozta, Bush csupán az embrió elpusztításával járó őssejtkutatást ellenzi, annak egyéb lehetséges formáit támogatja. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS